8.5 C
New York
zaterdag 31 oktober 2020

Raad Zuidplas: waar blijft de beloofde politie uitbreiding?

De gemeenteraad vroeg zich afgelopen week af waar de beloofde politie uitbreiding blijft tijdens een debat over de aanrijdtijden bij spoedmeldingen. Benno de Ruiter (CDA) had de antwoorden op zijn schriftelijke vragen op de agenda laten zetten.

De Ruiter maakt zich, met de VVD, al langer hard voor betere reactietijden van de politie bij spoedmeldingen. “Inwoners moeten er op kunnen vertrouwen dat in geval van nood de politie binnen de eigen gestelde termijn op locatie is, dat betekend in 90% van de gevallen binnen 15 minuten” aldus het raadslid. Het gaat in dit geval op zogenaamde prio 1 meldingen :”Een PRIO 1 melding, even voor de duidelijkheid, is niet omdat er een kat in de boom zit. De uitgangspunten van een prio 1 melding zijn incidenten met een levensbedreigend of erg ontwrichtend karakter. Het gaat dan om zaken met een fysiek risico, zoals een schietpartij, een ernstig ongeval of een gewapende overval” legt de Ruiter uit .

Deze 15 minuten werd door het college in tweeën geknipt : 13 minuten als fysieke reactie tijd en 2 minuten die nodig zijn om de melding aan te nemen en de politiewagen naar de juiste plek te sturen op het operationeel centrum in Den Haag. De Ruiter is mee op pad geweest met de politie en merkte dat men een knopje moet indrukken als men ter plaatse was. In andere gemeenten zoals in de politieregio Utrecht wordt de norm van 90% wel gehaald. Mogelijk worden de cijfers beïnvloed door het vergeten van het knopje vroeg de Ruiter zich af. Hij geeft een verdere uitleg in het onderstaande interview.

De vergelijking met de 13 minuten van het college en de 15 minuten van het dataportaal geeft wel een gelijk beeld maar wordt de normtijd ook met de rekenmethode van 13 minuten niet gehaald.

Van der Spek (ChristenUnie/SGP) deelde een pluim uit aan de politie agenten. Wel wilde hij weten hoe het ging met de beloofde uitbreiding van de politie met wijkagenten en vervanging van agenten die met pensioen gingen.

Van Wijnen (VVD) vroeg ook hoe het daar mee zat en hoe kunnen de verschillen nu tussen de regio’s ontstaan, iets van Baas (SP) zich ook af vroeg. Klovert (D66) vroeg vooral geen paniek te zaaien met neuzelvragen over cijfertjes.

Voor Peter Molenaar (ChristenUnie/SGP) was het de eerste keer dat hij Burgemeester Weber als plaatsvervangend voorzitter mocht vervangen. Weber mocht als portefeuillehouder het woord voeren, de burgemeester is onderdeel van het bestuur van de veiligheidsregio in Hollands Midden waar de politie onder valt.

Weber ziet dat de reactietijd wordt verbeterd maar nog beter kan. Hij is wel blij dat er 5 wijkagenten bij zijn gekomen bij het team en 6 moeten nog instromen maar daar is een tekort aan opleidingsmogelijkheden. Hij blijft er scherp op en merkte op dat de invulling voorlopig zal zijn voor pensionado’s. .

Van der Spek vroeg hierop aan de burgemeester hoe hij de veiligheid kan waarborgen van de inwoners. Weber geeft aan dat er een goede samenwerking is met de vier handhavers van de gemeente met succesvolle resultaten. “In 2022 komt er een herijking van de capaciteit maar ik ga niet wachten op 2022 maar het nu aankaarten bij de eenheid Den Haag waar Zuidplas onder valt. We groeien met 1000 inwoners per jaar en dat moet worden meegenomen! Maar kan niks beloven, er is schaarste bij de hele eenheid” aldus de burgemeester.

Van Wijnen vroeg nog of het wel veilig is om het stagiaires bij handhaving te werken. De burgemeester beaamde dat de veiligheid goed was geregeld. De discussie over eventuele bewapening van de BOA’s werd niet toegestaan door Molenaar, dit was geen onderdeel van het onderwerp op de agenda. Burgemeester Weber beloofde een informatie avond voor de gemeenteraad toe waarmee de fracties blij waren.

Volg het laatste nieuws

2,319FansLike
322VolgersVolg
543VolgersVolg