8.5 C
New York
zaterdag 31 oktober 2020

Gemeente Zuidplas in onderhandeling voor glasvezel binnen bebouwde kom

De gemeente Zuidplas is in onderhandeling met twee partijen om binnen de bebouwde kom glasvezel aan te leggen. Dat laat het college van B&W weten in beantwoording op vragen van de gemeenteraadsfractie van D66 over de aanleg van glasvezel.

In sommige delen van Zuidplas is de snelheid over de traditionele koper verbinding erg traag en daarom wordt er door Glasvezel Buitenaf nu in het buitengebied glasvezel aangelegd. Op vragen van de D66 fractie blijkt dat dit het hele buitengebied van Zuidplas is (zie onderstaand kaartje). Aanpalende straten die net binnen de bebouwde kom vallen worden met dit project niet meegenomen. Glasvezel Buitenaf is een particulier initiatief waar particulieren en bedrijven zelf (flink) voor moeten betalen. Hierbij bestaat de rol van de gemeente voornamelijk uit het toestaan van de aanleg van glasvezel onder strikte voorwaarden.

Glasvezel Buitenaf legt in de groene buitengebieden glasvezel aan

D66 vroeg in haar vragen wanneer de rest van Zuidplas ook glasvezel gaat krijgen naast de buitengebieden :”Onlangs zijn voor de bestaande bebouwde kom in de gemeente Zuidplas twee aanbiedingen binnengekomen van landelijk opererende partijen om de gehele bebouwde kom te “verglazen”. We juichen deze ontwikkelingen toe en zijn in gesprek over de voorwaarden. Na het zomerreces zal een plan hiervoor naar de raad worden gestuurd” laat het college in de beantwoording weten.

De gemeente ontkent dat er op sommige plekken het herstelwerk hier en daar wat te wensen over laat zoals D66 in haar vragen had gesteld. Er is een gezamenlijke externe toezichthouder aangesteld die de gemeente als Glasvezel Buitenaf bij gebreken op de hoogte stelt. De gemeente houdt zelf ook toezicht. Het straatwerk wordt goed verdicht en in de oude staat teruggebracht. De sleuven in het asfalt worden na een half jaar door de aannemer geasfalteerd. De aannemer is een jaar lang verantwoordelijk voor het herstellen van de sleuf.

Het project heeft inmiddels wel een fikse vertraging opgelopen, volgens het college door slappe grond, vergunningstrajecten bij Rijkswaterstaat, Prorail NS of Waterschap en weerstand van particuliere grondbezitters. Door het COVID-19 virus is er vertraging van het aanleggen van huisaansluitingen. In oktober 2020 moet er overal een signaal staan in centrale voedingskasten waarna de eerste diensten geleverd kunnen worden in november. Afronding van het gehele plan waarbij het buitengebied over snel internet kan beschikken staat nu gepland voor januari 2021

Volgens de gemeente is de communicatie goed naar de bewoners toe met betrekking tot de werkzaamheden. Die worden via borden en brieven aan direct aanwonenden op de hoogte gehouden van werkzaamheden aldus het college.

Volg het laatste nieuws

2,319FansLike
322VolgersVolg
543VolgersVolg