8.5 C
New York
dinsdag 20 oktober 2020

Grote zorgen bij wethouder de Haas over financiële toekomst Zuidplas (+video)

Wethouder Daan de Haas maakt zich grote zorgen over de financiële toekomst van de gemeente Zuidplas. Daarom is hij op donderdag 2 juli met diverse wethouders gaan demonstreren in Den Haag bij de Tweede Kamer. Wethouders die demonstreren is een unicum en in een interview liet hij Gouwe IJssel Nieuws weten dat hij het niet gewend is.

“Sinds decentralisaties van de Jeugdzorg en de WMO zijn we steeds bezig om gaten te vullen uit de algemene reserves van de gemeente. De stijging van de zorgkosten nu zorgt er voor dat de gemeente het niet meer gaat trekken. Tegelijkertijd neemt de Rijksoverheid wel maatregelen waardoor we als gemeente niet meer de vrijheid hebben om zelf hebben om op bepaalde gebieden echt hard in te grijpen in een aantal gebieden” legt wethouder de Haas uit.

Wethouder De Haas vreest dat er dan op voorzieningen in Zuidplas gesneden moet gaan worden zoals het sluiten van bibliotheken of zwembaden

De Haas vreest dat er dan op voorzieningen in Zuidplas gesneden moet gaan worden zoals het sluiten van bibliotheken of zwembaden of het onkruid moeten laten groeien en mensen niet meer aan het werk te krijgen. Deze maatregelen wil de Haas ten alle tijden voorkomen en daarom is hij in actie gekomen :”Daarom ben ik naar Den Haag gegaan om de minister aan te spreken van beste minister u kunt twee dingen doen, ten eerste serieus kijken naar onze tekorten en wat ‘bijplussen’ in de algemene uitkering”. De Haas wil ook dat de minister gaat kijken naar de andere kant van de medaille en meer beleidsvrijheid voor gemeenten.

De Haas stond in Den Haag niet alleen, veel wethouders luiden de afgelopen weken de financiële noodklok. Zuidplas heeft meegeschreven aan de brandbrief aan minister Ollongren over de problematiek van gemeente. Deze is eerst naar de VNG gestuurd en die kreeg 90 steunbetuigingen. De minister liet gisteren weten wel zij aan zij te staan in deze problemen. Volgens de Haas gaat hij het morgen met de zomernota over gesprek met de gemeenteraad maar als het aan hem moet de minister eerst in actie komen en dan pas de gemeente.

Gouwe IJssel Nieuws vroeg aan de wethouder hoe het was om te demonstreren : “Een beetje raad, ik ben geen demonstrant van huis uit, geen rebel. Ik ben daarom ook maar snel het gesprek gaan opzoeken met de minister“.

Volg het laatste nieuws

2,319FansLike
322VolgersVolg
543VolgersVolg