8.5 C
New York
donderdag 4 maart 2021

VVD Zuidplas: gemeente maakt erg weinig gebruik van landelijk bureau Bibob

De VVD Zuidplas is het opgevallen dat de gemeente heel weinig gebruik maakt van het landelijk bureau BIBOB. Raadslid Jos Wiegman heeft hierover vragen gesteld aan het college van B&W.

BIBOP staat voor de  Wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur (wet Bibob) en bedoeld om de integriteit van houders en/of aanvragers van vergunningen en subsidies toetsen bij het landelijk bureau BIBOB.

Al enkele jaren vraagt de VVD-fractie aandacht voor de ondermijning van onze samenleving als gevolg van veel verschillende vormen van georganiseerde criminaliteit, waarbij de grenzen tussen de bovenwereld en de onderwereld vervagen. Ondermijning is meestal onzichtbaar terwijl het wel de onze maatschappij verzwakt en zelfs ontregelt. Ok onze gemeente staat bloot aan ondermijning” stelt Wiegman in de begeleidende inleiding bij de vragen.

De Wet Bibob is een (preventief) bestuursrechtelijk instrument. Als er een ernstig gevaar
dreigt dat bijvoorbeeld een vergunning wordt misbruikt, kan de bevoegde overheidsinstantie de aanvraag weigeren of de afgegeven vergunning intrekken. Zo wordt voorkom en dat de overheid criminele activiteiten faciliteert en wordt bovendien de concurrentiepositie van bonafide ondernemers beschermd. Om de mate van gevaar te bepalen, kan de overheidsinstantie een advies aanvragen bij het Landelijk Bureau Bibob (LBB).

‘Nu is ons keer op keer gebleken dat u weinig of geen advies aanvraagt bij het Landelijk
Bureau Bibob. Dat roept bij ons de vraag op of het ambtelijk apparaat wel voldoende alert is? Want ook ondermijning vindt plaats binnen de gemeente Zuidplas. Of is hier een uitspaak van Johan Cruijff van toepassing “Je gaat het pas zien als je het door hebt”‘ aldus Wiegman.

Vragen:

  1. Heeft uw college enig idee waarom wij zo weinig gebruik maken van het Landelijk Bureau BiBob?
  2. Denkt u dat dit de komende tijd gaat veranderen?
  3. Heeft u al aan een ondermijningsbeeld laten opstellen?
  4. Hoe vaak heeft de lokale ondermijningstafel vergaderd en wat heeft dat opgeleverd?

Kopfoto : Pixabay

Advertentie

Volg het laatste nieuws

2,319FansLike
322VolgersVolg
554VolgersVolg