8.5 C
New York
donderdag 28 maart 2024

Zuidplas wil carbidschieten verbieden via APV

De gemeente Zuidplas wil het carbidschieten verbieden via de algemene plaatselijke verordening (APV). Burgemeester Weber heeft voor de gemeenteraadsvergadering van 16 december een voorstel ingediend.

Vanwege het ingestelde vuurwerkverbod vreest Zuidplas een toename van het carbid schieten als vervanger. In en rond Zuidplas is er weinig ervaring met het schieten van carbid. Volgens het raadsvoorstel vreest de gemeente slachtoffers door ondeskundig gebruik :”Door de ontbranding vliegt het deksel met een harde knal van de melkbus. Carbidschieten brengt veiligheidsrisico’s met zich mee, schrijft de Onderzoekraad voor Veiligheid. Het deksel of de bal kan te hard worden vastgeslagen in de opening van de bus, waardoor hij ontploft. Ook kan schade of letsel ontstaan door deksels of ballen die van de bus worden geschoten“.

Carbid schieten is het tot ontploffing brengen van acetyleengas wat is ontstaan van calciumacetylide en water. Dit mengsel wordt vaak in een melkbus gemengd en een deksel of bal afgesloten. Door de ontploffing wordt de bal of deksel meters ver in de lucht geslingerd.

De gemeente gaat via de politie en de BOA’s handhavend optreden en overtreders kunnen op de bon worden geslingerd. Het handhaven is niet het doel van het verbod, Zuidplas heeft de volgende reden volgens het raadsvoorstel “Bij grootschaliger gebruik, en daarmee ook ondeskundiger gebruik zal de gezondheidsschade groter zijn en de druk op de zorg toenemen“. .

Advertentie