BannerGrondVoorEenHond

8.5 C
New York
zaterdag 15 augustus 2020

BannerGrondVoorEenHond

Voorlopig geen gemeentelijk vuurwerkverbod in Zuidplas ondanks overlast en vernielingen bij recente jaarwisseling

Er komt voorlopig geen gemeentelijk verbod op het afsteken van vuurwerk in Zuidplas. Burgemeester Han Weber is weliswaar een voorstander van zo’n verbod, maar is van mening dat het goed handhaven daarvan niet voldoende mogelijk is zolang er geen landelijk vuurwerkverbod wordt uitgevaardigd. Dit vertelde hij donderdag 9 januari tijdens de persconferentie “veilig thuis in Zuidplas” in het gemeentehuis in Nieuwerkerk aan den IJssel.

Tijdens de recente jaarwisseling ondervonden veel inwoners van Zuidplas overlast van het (vroegtijdig) afsteken van vooral zwaar knalvuurwerk. Burgemeester Weber noemde de huidige oud- en nieuwtraditie een “traditie van ordeloosheid en anarchie”, waarbij te pas en te onpas grote vernielingen worden aangericht. Al dagen voor oudjaar knalde men er lustig op los, met de nodige hinder en schade als gevolg. Het hoogtepunt van de overlast was op oudejaarsdag, waarbij er meerder meldingen kwamen over groepen jongeren die vernielingen aan zouden richten in de gemeente. Zo zouden meerdere groepen jeugdigen betrokken zijn bij het vernielen van 4 bushokjes in Moordrecht en werd ook de onrustige situatie rondom Winkelcentrum Dorrestein gemeld bij de politie.

Vooral op die laatste locatie zou de situatie in de loop van de middag en avond verder escaleren, met zware vernielingen als gevolg. Teamchef Peter Wijnen van politieteam Waddinxveen-Zuidplas, gaf aan dat de politie naar aanleiding van de vele meldingen rondom Dorrestein meerdere keren zichtbaar en onzichtbaar ter plaatse is geweest. Helaas heeft deze veelvuldige politie-inzet niet kunnen voorkomen dat er grote overlast en schade ontstonden, met een groot gevoel van onveiligheid bij omwonenden als gevolg.

Politiechef Wijnen en burgemeester Weber benadrukten tijdens de persconferentie dat er geen politie-inzet onttrokken is aan Nieuwerkerk aan den IJssel en de andere Zuidplas-kernen om bij de jaarwisseling in Moerkapelle extra politie aanwezig te laten zijn. De jaarwisseling daar verliep, mede dankzij de grote inzet van de organisatoren van het oud- en nieuwfeest bij Op Moer, zeer feestelijk en zonder incidenten.

Politiechef Wijnen en burgemeester Weber

Een gemeentelijk vuurwerkverbod in Zuidplas voor consumentenvuurwerk is volgens burgemeester Weber niet voldoende te handhaven zonder dat ook landelijk een verbod ingesteld wordt. Weber wil dan ook eerst de landelijke ontwikkeling van dit gebied afwachten, zonder nu “als muis tussen de olifanten mee te willen stampen” met een gemeentelijk verbod. Wel gaf de burgemeester aan dat het wellicht mogelijk is om vuurwerkvrije-zones in te stellen binnen de gemeentes, in samenspraak met de bewoners van Zuidplas. Zo zou bijvoorbeeld de overlast rondom zorginstellingen en senioren-wooncomplexen sterk verminderd kunnen worden. Eerder vroeg Gouwe IJssel Nieuws al aan de gemeenteraadsfracties een mening over een vuurwerkvrij Zuidplas.

Volg het laatste nieuws

2,292FansLike
322VolgersVolg
510VolgersVolg