8.5 C
New York
woensdag 4 oktober 2023

Terugblik 2020: Een pittig jaar voor burgemeester Weber

In de serie terugblik 2020 kijken we terug met burgemeester Weber op het afgelopen jaar. Dat was voor de kersverse burgemeester al gelijk met een nare start door vuurwerk maar ook corona was voor hem pittig. En als de burgemeester dan op zijn vakantieadres is aangekomen ,hangt de gemeentesecretaris aan de lijn over de beruchte seksvideos.

De burgemeester is vlak voor de jaarwisseling komen wonen als hij in Moerkapelle geniet van het feest op de nieuwjaarsnacht. De volgende dag heeft hij toch een ander gevoel, in Nieuwerkerk is er op het station en in winkelcentrum Dorrestein veel schade door vuurwerk. “Vooral dat winkeliers en bewoners bang zijn voor deze daden greep me erg aan”. Hij neemt alle tijd om daar te gaan kijken en met de betrokkenen te gaan praten.

2020 zou een feestjaar moeten gaan worden, alles in het teken van 75 jaar vrijheid en 10 jaar bestaan van de gemeente Zuidplas. Helaas wordt het jaar vooral het jaar van maatregelen nemen. Als de gemeente de parkeerplaatsen moet afsluiten rond de Zevenhuizerplas laat Weber zogenaamde Big Bags plaatsen met zand. “Deze werden kapot gemaakt dus lieten nog stevigere zakken komen”.

Ik heb gezien dat we een weerbare samenleving hebben

Burgemeester Weber

Wat veel indruk op de burgemeester heeft gemaakt is hoeveel mensen voor elkaar deden, hoe men vooral omkeek naar anderen. Hij ziet de golf als dieptepunt maar de plantjes actie van Welzijn Zuidplas heeft diepe indruk gemaakt op hem: “ik was in Zevenhuizen en een vrouw had kort ervoor haar man begraven en daar was het zo belangrijk voor dat je even aan de deur stond en met elkaar even dat praatje kon maken, even aandacht“. Een ander voorbeeld vindt hij de alternatieve sinterklaas intocht waarop de burgervader veel leuke reacties op heeft gekregen.

Over de affaire van de seksvideo’s vertelt de burgemeester hoe het ging. Hij was net op de camping toen de hoogste ambtenaar, de gemeentesecretaris, hem belde laat op de avond. Toch vond hij het niet nodig terug te keren maar dat na uitdrukkelijk overleg met de gemeentesecretaris en de locoburgemeester Jan Verbeek. “Jan Verbeek heeft het heel goed gedaan, dat was wel een ervaren locoburgemeester maar mocht er onrust zou ontstaan, was ik teruggekeerd” licht hij toe.

De affaire heeft veel lost gemaakt en nog steeds heeft de gemeente er veel last van. Op het gemeentehuis was men geschokt, het gaat voor een deel over collega’s legt Weber uit. “Er kwamen rare reacties, er werd open geroffeld, er kwam iemand het gemeentehuis ingehold om wat onwelgevoegelijke worden te roepen” blikt de burgemeester terug. “Ik weet dat sommige mensen er lacherig over doen maar voor ons is het niet om te lachen”.

Veel zorgen maakt Weber zich over de horeca en ziet daar de grootste klappen vallen. Hij is bij de horecaondernemers langsgeweest om hun verhaal aan te horen. Voor 2021 hoopt hij dat allemaal snel ons vrij kunnen voelen maar dat alleen kan als we allemaal afstand houden en hij roept op om allemaal als het kan, zich te laten vaccineren. “Je doet het niet alleen voor jezelf maar ook voor een ander!” aldus Weber.

Advertentie