8.5 C
New York
donderdag 4 maart 2021

Opinie : Is er (te) leven na de bijstand?

Al jaar en dag kent men in Nederland de bijstand als laatste vangnet in ons sociale stelsel. Deze uitkering wordt vaak omschreven als te weinig om van te leven, en te veel om dood te gaan.

Voor mensen in de bijstand is het elke dag, week en maand weer een strijd om de eindjes aan elkaar te knopen. Soms steken familie of vrienden een helpende hand toe. Deze goedbedoelde gebaren kunnen soms leiden tot verschrikkelijke gevolgen. Afgelopen week werd maar eens pijnlijk duidelijk hoe een vrouw uit Wijdemeren het slachtoffer werd van goed bedoelde giften. Haar uitkering werd gekort en zij moest €7.000 terugbetalen omdat zij van haar moeder, om haar te helpen, boodschappen ontving.

Zijn we in Nederland nu zo diepgezonken dat je zelfs je eigen kinderen in nood niet meer mag helpen? Wat voor nut heeft het om iemand die vastzit in het moeras van de bijstand nog verder het moeras in te drukken? Deze vrouw kan financieel al geen kant meer op. Dan lost een geldstraf niets op. Het verergert de situatie alleen maar. Men moet kijken waar deze vrouw mee geholpen is.

Dit voorbeeld is geen op zichzelf staand voorval. In meerdere gemeenten zijn bijna heksenjacht-achtige taferelen. Sociaal rechercheurs menen zich in sommige gevallen alles te mogen permitteren. Deze leiden soms tot onmenselijke situaties waarbij zelfs de keukenkastjes worden onderworpen aan een diepgaand onderzoek.

Bij het minste geringste dreigt men gekort te worden op de uitkering of deze zelfs helemaal kwijt te raken. En natuurlijk moet echt misbruik gestraft worden, maar goedbedoelde medemenselijkheid kan toch geen fraude zijn. Woon ik nu echt in een land waar hulp aan iemand die geen kant meer op kan zulke verstrekkende gevolgen kan hebben? Hoe kan een regering van een land dit toestaan om de zwaksten in de samenleving zo in de steek laten?

Als SP komen wij op voor de zwakkeren in onze samenleving. Daarom heeft SP Zuidplas vragen gesteld aan de wethouder om duidelijkheid te krijgen hoe men hier in Zuidplas omgaat met de bewoners die een bijstandsuitkering hebben. Wat wel en wat niet mag. Want als ik het verhaal lees van de vrouw uit Wijdemeren en haar straf, breekt mijn hart. Waar is de beschaving van dit land gebleven?

Jan Baas,
Fractievoorzitter SP Zuidplas

Dit is een opinie artikel geschreven door de ondertekenaar. Het is dan ook zijn of haar mening en niet geschreven en ook niet onderschreven door de redactie. Wie ook een opinie artikel wil insturen nodigen we van harte uit op info@gouweijsselnieuws.nl

Advertentie

Volg het laatste nieuws

2,319FansLike
322VolgersVolg
554VolgersVolg