8.5 C
New York
donderdag 25 april 2024

Wel of geen windenergie domineert debat Kadernota Regionale Energie Strategie

Zuidplas werkt al een tijd in regionaal verband aan een Regionale Energie Strategie (RES). In de concept RES, welke eerder door de gemeenteraad is goedgekeurd, is door de regio Midden-Holland aan het rijk een bod gedaan om voor 1 juni 2030 jaarlijks 1.567TJ aan hernieuwbare, weersafhankelijke elektriciteit op land op te wekken.

Om vooruit te lopen naar de RES 1.0 die in juni in de gemeenteraad zal worden behandeld ,heeft men een kadernota opgesteld met een zevental uitgangspunten. Misschien de meest belangrijke die het college van B&W voorstelt is geen nieuwe windmolens op het grondgebied van Zuidplas.

De gemeenteraad ging afgelopen week diep in discussie over dit onderwerp waarbij een aantal partijen het niet eens waren met het uitsluiten van windenergie. Andere partijen waren wel voor het uitsluiten en zelfs gebruik van bijvoorbeeld Kernenergie voorstelde. Uiteindelijk werd het voorstel met 22 tegen 5 aangenomen, alleen PvdA/GroenLinks en SP stemde tegen het voorstel. Hieronder een uitgebreide terugblik op de inbreng van de partijen in de gemeenteraad.

Annika van Gerwen (VVD) was, is en blijft kritisch over de RES : “de RES inhoudelijk komen we in de komende maanden nog genoeg te spreken. Spoiler alert: de VVD is nog steeds niet enthousiast over de inhoud van de RES en over het proces daaromheen. Zeker ook over participatie in de strakke tijdsplanning. Dat is ons afgelopen week, op de regionale bijeenkomst voor volksvertegenwoordigers, weer gebleken; daar werden wij niet vrolijk van. Maar zoals gezegd: daar komen in de nabije toekomst nog op terug

Van Gerwen is van mening dat de geboden haast totaal overbodig is : “Afgezien van onze opmerkingen kunnen we inhoudelijk met de uitgangspunten uit deze kadernota instemmen. Dat verandert niets aan het feit dat we de RES geen warm hart toedragen, zowel het product als het proces ernaartoe, en dat die nog niet het begin van een oplossing biedt voor de doelen die we willen bereiken. We blijven uiteraard wel aan boord om mee te praten. Om aan te tonen dat we geen haast hoeven te maken met locatiekeuzes en investeringen zou ik bijgevoegde afbeelding willen tonen, waaruit te lezen is dat met de op dit moment toegekende subsidies al ruimschoots voldaan wordt aan de landelijke opgave uit het Klimaatakkoord tot 2030 (36,7 TWh)“.

Grafiek gepresenteerd door de VVD tijdens raadsvergadering.

Peter Molenaar (ChristenUnie/SGP) vreest de invloed van andere gemeenten en vraagt daarom de wethouder de band goed te houden met regio door koffie te gaan dringen : “Zuidplas gaat uiteraard over haar eigen grondgebied, maar dat geldt ook voor de omliggende gemeenten. En nu kan het zijn dat wij ons best nu doen om geen windmolens op ons grondgebied te zetten, maar het kan zijn omliggende gemeenten hun windmolens positioneren aan de randen van hun grondgebieden vlak voor de neus van de inwoners van Zuidplas. En wat is dan het effect? Geen windmolens in Zuidplas wel op grondgebied van onze buurgemeenten voor onze neus. Het ruimtelijke effect van een windmolen op de horizon is vele malen groter dan zonnepanelen“.

Molenaar vraagt aan het college aandacht voor de bewonersparticipatie : “Er komen voor Zuidplas zulke grote opgaven op ons af, denk aan woningbouwontwikkeling aan de dorpen, denk aan vijfde dorp, denk aan RES en denk aan recreatieschap. CUSGP pleit ervoor om deze losse bouwstenen meer en actiever als integraal plan aan onze inwoners te communiceren. Voor Corona waren er dorpsbezoeken van de wethouders, is nu niet mogelijk maar kijk en zoek naar andere vormen van participatie van dit alles. De kernboodschap richting college; mag niet zo zijn dat inwoners straks zeggen, door Corona zijn er nu grote ruimtelijke besluiten genomen waar wij niets of onvoldoende van afwisten!”. Het raadslid heeft 2 amendementen ingediend over meervoudig ruimtegebruik zonder alleen energie als doelstelling en daken van nieuwbouw ook benutten in de opgave. Hij diende deze amendementen in met andere partijen en deze werden uiteindelijk door de raad gesteund.

Na een kritisch instemmend en positief instemmend geluid was het beurt aan Johan Helmer (PvdA/GroenLinks). Hij legde de nadruk over de grote verschillen van mening in de gemeenteraad : “Als er iets is dat de politiek polariseert dan is het wel de uitwerking van de Regionale Energie Strategie en de keuze van de wijze waarop we de eerste opgave voor de energietransitie gaan invullen. Soms lijkt het of we deze keuze voor hernieuwbare energie vooral als bedreiging zien in plaats van oplossing voor het bovenliggende probleem van de klimaatverandering. Zo kunnen we elkaar, zonder rekening te houden met de urgentie, over de verschillen in de esthetische beleving van de energieopwekking met zon of wind voortdurend in de haren blijven zitten zonder een oplossing te vinden“.

Hij hekelt de manier waarop de coalitie partijen kiezen om nu al de deur dicht te gooien voor windenergie : “Welaan, onze fractie is ervan overtuigd dat het uitsluiten van de realisatie van windturbines op de langere termijn en in samenhang met de ambitie van de gemeentelijke energieneutraliteit in 2050 niet houdbaar zal blijken te zijn. Wij ergeren ons dan ook aan het kader, GEEN WIND, dat wordt gebaseerd op het coalitieakkoord dat feitelijk nog een houdbaarheid heeft van 1 jaar“.

D66 had bij monde van Frans Klovert weinig toe te voegen aan de kadernota en kon daarom kort zijn in zijn verhaal “De D66 fractie gaat voluit voor het realiseren van de doelstellingen / de opgave geformuleerd in de RES 1.0. Onze fractie kan zich dan ook vinden in de in de kadernota uitgewerkte uitgangspunten“.

Klovert was mede indiener van de amendementen van de ChristenUnie-SGP waarbij vooral hij nogmaals aanhouden dat de daken van nieuwsbouw, waar zonnepanelen op worden gelegd, meegeteld moeten worden in de RES.

Serena Rodenburg (SP) was ook kort van stof en was positief over de kadernota op een onderdeel na. het uitsluiten van windenergie “Er wordt alleen naar zon gekeken en wind wordt in alle vormen uitgesloten, hoe zit dat met kleine windinitiatieven? En hoe verder als er in 2022 een nieuw college komt, is wind dan weer bespreekbaar?“.

Rodenburg noemde verder een irritatie dat het allemaal over geld ging :”Het is een 3G plan ; Geld, Geld en Geld, maar het behoud van onze aarde is onbetaalbaar!”.

Pien Meppelink (CDA) startte haar betoog beschouwende met “De zon zal hoe dan ook opkomen. Wat we doen met het licht zolang het hier is, is aan ons“. Het CDA was verder tevreden over wat ze de afgelopen tijd hebben ingebracht : “Voorliggende kadernota zien wij als de eerste bouwstenen om uiteindelijk over een mooi pad onze doelen te kunnen bereiken. Het CDA ziet in deze nota de inbreng van de raad terug, die wij in het traject naar de concept RES als waardevol hebben meegegeven“.

Ze had bij de behandeling van de concept RES al over meervoudig ruimtegebruik het voorbeeld van het Groningse Oostwold gebruikt waar een geluidwal tevens diende als zonnepanelenveld: ‘Toch lezen we onder uitgangspunt 5. dat bij locatiekeuze een pauzelandschap de voorkeur verdiend. Wil dit zeggen dat als er een mooi initiatief voorbij komt voor, bijvoorbeeld grootschalig zon op een nieuw te bouwen pand, of zo’n Zonnewal als in Groningen, dat hier dan geen medewerking aan wordt verleend zolang er nog mogelijke pauzelandschappen beschikbaar zijn?”.

Jan Smit (NEZ) maakt zich zorgen over de participatie waar volgens Smit te weinig inbreng is van inwoners en over de tijdsdruk van het voorstel: “Het gehoorde argument dat als de data niet gehaald worden, het rijk de RES overneemt is ridicuul. Welk rijk? Komen de Romeinen dan weer terug? Er is echt nog wel tijd over overleg en voortschrijdend inzicht

Volgens Smit zijn de lokaties voor windturbines allang bekend: “Molens en windparken moeten op 5 tot 10 km van een Trafo station staan anders is het transport niet rendabel“. Hij heeft ook moeite met de term pauzelandschap wat een inrichting is voor 15 jaar. “Ons inziens is een pauze permanent, ik woon niet even 15 jaar naast een windmolen“.

Wethouder Verbeek is blij met inbreng van de fracties en gaat hiermee verder aan de slag naar de RES1.0 die in juni naar de raad komt. Wel laat hij nog weten dat de discussie van NEZ (en enkele andere partijen) dat pauze landschappen echt tijdelijk zijn. Hij kan achter de amendementen staat de ChristenUnie/SGP maar het wind amendement van PvdA/GroenLinks en SP raad hij af. Hij blijft bij het collegeakkoord wat spreekt over geen windmolens.

Gouda ziet de windmolens wel zitten in Zuidplas

Een dag na het debat in de gemeenteraad vertelde wethouder Hilde Niezen (GroenLinks) van Gouda dat in haar gemeente geen plek is qua ruimte voor windenergie maar dat de molens prima in randgemeenten zoals Zuidplas geplaatst kunnen worden. Direct kreeg ze hierover diverse tweets van lokale politici uit Zuidplas. Polderpeper, bron voor betrouwbaar nieuws met een knipoog uit Zuidplas en net daarbuiten, maakte hierover al een nieuw bericht:

Advertentie