8.5 C
New York
donderdag 13 mei 2021

VVD vraagt opnieuw aandacht voor tweede supermarkt Zevenhuizen

De VVD in Zuidplas vraagt opnieuw aandacht voor een tweede supermarkt in Zevenhuizen. Dat blijkt uit een persbericht dat naar de lokale media is verzonden.

De wens voor een tweede supermarkt in Zevenhuizen leeft al langer onder bevolking én gemeenteraad. Meerdere partijen benoemden bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen de tweede supermarkt in het verkiezingsprogramma.  Eerdere pogingen voor een tweede supermarkt in Zevenhuizen strandden uiteindelijk door beleid van de provincie. Dit beleid houdt in dat de provincie winkels zoals een supermarkt eigenlijk alleen binnen bestaande winkelgebieden wilt toestaan. In 2017 leek het er even op dat de provincie mogelijk minder strict met dit beleid wilde omgaan.

Dat de provincie dit beleid toch strict bleef toepassen bleek in 2018. Toen stonden de gemeente Gouda en de Aldi tegenover de Provincie bij de Raad van State over de vestiging van een supermarkt buiten het bestaande winkelgebied. De Raad van State gaf de provincie geleid en zette een streep door de gemeentelijke plannen.

De lokale VVD lijkt haar peilen te richten op de lokale detailhandelsnota. De bespreking van dit stuk staat op de agenda van de Gemeenteraad. Volgens de lokale VVD is er ruimte om in deze nota te besluiten om het beleid vanuit de provincie minder strict toe te passen in Zevenhuizen. “Er wordt ruimte geboden als o.a. uit een behoefteonderzoek blijkt dat er daadwerkelijk behoefte is, dit geen negatieve gevolgen heeft voor de huidige koopstroom en het past binnen de gemeentelijke detailhandelsvisie.” aldus raadslid Leendert Karreman. De VVD wil de komende tijd een dergelijk onderzoek (laten) uitvoeren blijkt uit het persbericht. De vorige keer toen de detailhandelsnota besproken werd in de gemeente Zuidplas probeerde de VVD ook om de gemeente meer ruimte te geven in de detailhandelsnota. Toenmalig wethouder Rik van Woudenberg was hier in 2017 geen voorstander van.

Opvallend is dat in het oorspronkelijke persbericht met geen woord gerept wordt over de noodzakelijke aanpassing van het bestemmingsplan. De gemeente kan een dergelijk bestemmingsplan aanpassen, maar de provincie kan dit blokkeren als het plan niet voldoet aan het provinciale beleid. Dit gebeurde in 2018 in Gouda toen een Aldi zich buiten een winkelgebied wilde vestigen. Onlangs werd bekend dat de Aldi in Nieuwerkerk een gaatje in een bestemmingsplan heeft gevonden op de Hoofdweg. Hierdoor kan de komst van deze supermarkt niet meer door de provincie geblokkeerd kan worden. Voor zover bekend bestaat een dergelijke fout niet in de bestemmingsplannen van Zevenhuizen.

Op een vraag van Gouwe IJssel Nieuws over de invloed van bestemmingsplannen en de mogelijkheid van de provincie om wijzigingen te blokkeren laat raadslid Karreman weten:

“In Zevenhuizen is een enorme behoefte aan een tweede supermarkt. Als VVD Zuidplas willen we meer mogelijkheden om een supermarkt in Zevenhuizen te realiseren. We willen niet dat de provincie dit per definitie tegenhoudt. Wij kunnen zelf prima beoordelen op welke locaties in onze gemeente (en in Zevenhuizen specifiek) een supermarkt een waardevolle toevoeging kan zijn, waarbij we oog houden voor de huidige lokale ondernemers. Met dit uitgangspunt gaan wij graag richting de provincie. Als daar bestemmingsplanwijzigingen voor nodig zijn, dan moeten we dat in goed overleg voor elkaar gaan krijgen.”

Het raadslid geeft aan dat de kans van slagen klein is. Toch ziet het raadslid voldoende reden om er energie in te steken. Wat de uiteindelijke inzet van de lokale VVD wordt zal na de tweede Kamerverkiezingen blijken in april wanneer de detailhandelsnota wordt besproken in de gemeenteraad.

Volg het laatste nieuws

2,319FansLike
322VolgersVolg
554VolgersVolg