8.5 C
New York
woensdag 21 april 2021

Beweging in provinciaal standpunt over nieuwe supermarkten

De provincie Zuid-Holland wil onder voorwaarden mogelijk toch meewerken aan de vestiging van nieuwe supermarkten in kleinere dorpen. Dat staat in een discussienota die afgelopen week naar de provinciale staten van Zuid-Holland is gestuurd. Gedeputeerde Staten wil met maatwerk mogelijk maken dat in kleine kernen de vestiging van een nieuwe grotere supermarkt net buiten het bestaande winkelcentrum kan komen. De aanpassing van het provinciale beleid zou een oplossing kunnen bieden voor discussies over supermarkten in Nieuwerkerk aan den IJssel en Zevenhuizen. In beide plaatsen wil de Lidl een vestiging openen maar zijn er problemen om deze winkel in te passen in de bestaande winkelcentra. De provincie ziet in de supermarktwereld een schaalvergroting die niet altijd ingepast kan worden in bestaande winkelcentra in dorpen, zo staat in de nota te lezen.

In Nieuwerkerk aan den IJssel wordt al jarenlang gewerkt aan een plan om de locatie van de voormalige Rabobank te gebruiken voor een Lidl vestiging. Omwonenden zien dit vanwege de beperkte ruimte niet zitten. De laatste tijd zijn er geruchten dat de Lidl af zou zien van het plan in de wijk Dorrestein en zou kijken naar een locatie bij de Kleine Vink net buiten de dorpskern. Ook in Zevenhuizen ligt de provincie tot nu toe dwars om een tweede supermarkt buiten het directe dorpscentrum mogelijk te maken. Ook daar wilde de Lidl een vestiging openen in de buurt van de gemeentewerf in Zevenhuizen. Supermarkten op echte bedrijfsterreinen blijven volgens de provincie ongewenst vanwege de combinatie van veel vrachtverkeer en de grote aantallen consumenten van de supermarkt.

Naast het vraagstuk over supermarkten staan in de discussie nota ook verschillende winkelcentra benoemd die aandacht nodig hebben. 35 Winkelcentra in Zuid-Holland zijn zo groot dat ze een “boven lokale” functie hebben, maar zijn minder geschikt om zonder aanpassingen in de huidige tijd te overleven. In het lijstje van de provincie staan de Reigerhof in Nieuwerkerk aan den IJssel en de Koperwiek in Capelle aan den IJssel. In beide winkelcentra zitten een flink aantal winkels die te maken hebben met concurrentie door het kopen op internet zoals kleding en elektronica. In deze winkelcentra zou te weinig ruimte zijn voor horeca en leisure om aantrekkelijk te zijn voor het grotere publiek in de toekomst. De discussienota over het winkelbeleid in Zuid-Holland wordt de komende weken in de provinciale politiek behandeld.

Volg het laatste nieuws

2,319FansLike
322VolgersVolg
554VolgersVolg