8.5 C
New York
zondag 18 april 2021

Van Gerwen(VVD) stelt vragen na uitspreken wethouder Verbeek over RES (+video)

Gemeenteraadslid Annika van Gerwen(VVD) heeft schriftelijke vragen gesteld over uitspraken die wethouder Verbeek heeft gedaan tijdens een regionale bijeenkomst voor raadsleden op 18 februari.

Volgens van Gerwen gaat het specifiek om de uitspraak dat Zuidplas bereid is om meer energie op te wekken dan het ‘eigen’ aandeel energie. Daarnaast heeft ze ook vragen over de mogelijke compensatie die het college hier dan voor verlangt.

De RES (Regionale Energie Strategie) is een heet hangijzer voor de gemeenteraad waarin veel fracties het niet zien zitten dat er windmolens op het grondgebied van Zuidplas komen. Daarom was de verbazing groot toen Verbeek deze uitspraak deed op deze avond. Van Gerwen wil weten of er meer bekend is over de regionale afspraken en stelt daarom de volgende vragen.

  • Waarom deed de wethouder de uitspraak dat Zuidplas meer dan het eigen aandeel aan hernieuwbare energie wil opwekken, zonder dit eerst met de gemeenteraad te bespreken?
  • Is de beoogde verdeling van energie opwekking over de gemeenten al bekend? Zo ja, kunnen we deze krijgen. Zo nee, wanneer wel?
  • Over wat voor (soort) compensatie sprak de wethouder hier?

De RES wordt opgesteld met de gemeenten Bodegraven-Reeuwijk, Gouda, Krimpenerwaard en Zuidplas en moet op 1 juli worden ingeleverd bij de landelijke RES. De gemeenteraden moeten hier nog een definitief besluit over nemen alvorens het landelijk wordt ingeleverd.

Wethouder Niezen van Gouda heeft ook al eerder geroepen dat er sprake is van windmolens in Zuidplas rond de A12 en A20. Diverse fracties hebben bij wethouder Verbeek eerder al laten weten dat uiteindelijk de gemeenteraad de baas is.

Voor van Gerwen is de haast die men heeft overbodig te noemen. Uit de laatste cijfers blijkt dat volgens haar de doelen van het klimaatakkoord al tot 2030 gehaald zijn. Ze ziet liever uitstel om een gedegen en betaalbaar plan te maken. Ze schreef eerder, met haar fractiegenoot Van Wijnen, een opinieartikel over het onderwerp. Bij de behandeling van de concept RES besloot de VVD in te stemmen in afwachting van het volledige plan.

Volg het laatste nieuws

2,319FansLike
322VolgersVolg
554VolgersVolg