8.5 C
New York
zondag 18 april 2021

Wegvallen precariobelasting deels opgevangen door hogere OZB in Zuidplas (+video)

Het wegvallen van de precariobelasting door landelijke besluitvorming zal deels worden opgevangen door verhoging van de OZB in de gemeente Zuidplas. Dat blijkt uit antwoorden op schriftelijke vragen van ChristenUnie/SGP raadslid Ard Bakker.

In 2022 wordt de precariobelasting op leidingen van nutsbedrijven verleden tijd omdat een overgangsregeling stopt. Omdat Zuidplas in 2016 een verordening had mocht het deze belasting nog heffen, gemeenten zonder deze regeling zijn al eerder gestopt. Voor de gemeente Zuidplas levert dit per jaar 1,9 miljoen aan inkomsten op die volgend jaar wegvalt.

In de beantwoording valt te lezen dat hiervan 500.000 euro via de OZB binnen gehaald zal gaan worden. Hoe precies de regeling gaat uitvallen is nog niet bekend, dat komt bij de behandeling van de begroting. Het college van B&W stelt in de beantwoording dat “of burgers en bedrijven hiervan iets zullen merken is niet te zeggen, mede omdat niet alle
nutsbedrijven dezelfde wijze van doorbelasting hanteren”. De schatting is dat per woning 30 euro meer belasting geheven zal worden.

Grote nutsbedrijven zijn niet altijd helder in wat ze in rekening brengen aan precariorechten. Stedin betaalde in Zuidplas  € 733.607 in 2017 en belastte dit door in 2019 maar via een deler. Dit bedrag zou per 2022 dus van de rekening in mindering moeten worden gebracht. Waterleidingbedrijven Oasen(Moordrecht) en Dunea (Nieuwerkerk, Zevenhuizen, Moerkapelle) brengen wel een direct bedrag per gemeente in rekening ; Bij Oasen is dit bedrag 22,69 per jaar en bij Dunea is dat 31,50 per gezin inclusief BTW.

Naast de precariorechten stelde Bakker ook diverse vragen over de WOZ waarde van woningen omdat volgens hem er wel veel verschil zat in de bedragen. Het college laat weten dat op de uitvoering van de herwaardering door de gemeente Zuidplas controle plaats vindt door de Waarderingskamer. Dit jaar heeft controle ter plaatse (digitaal) plaatsgevonden en op basis van deze controle heeft de gemeente toestemming gekregen voor het verzenden van de beschikkingen

In zijn vragen stelt raadslid Bakker “Wat is de redenering achter het feit dat de afvalstoffenheffing wel ‘naar gebruik’ wordt geheven (zoals ondernemers ook naar volume voor afvoer van bedrijfsafval moeten betalen) maar bij rioolheffing het aantal geloosde m3 afvalwater niet van belang is voor de hoogte van de heffing?” Het college laat weten dat een stelselwijziging niet de baten gaat opleveren en daarom bij het oude blijft. In andere gemeenten worden de OZB of het waterverbruik gebruikt als heffingsstaf.

Dit zijn de tarieven over 2020, in Zuidplas is het in 2021 nu 215 euro.

Bakker is naast Karreman (VVD) het meest aan het woord over de gemeentelijke belastingen. Karreman stelde eerder voor om een ingezetenenbelasting te heffen maar dat mocht op geen steun rekenen. Hieronder een interview met beiden :

Volg het laatste nieuws

2,319FansLike
322VolgersVolg
554VolgersVolg