8.5 C
New York
zaterdag 20 april 2024

“Gebruik geen commerciële bureaus voor bezwaar tegen WOZ-waarde”

Steeds meer gemeenten vragen hun inwoners geen gebruik te maken van commerciële bureaus voor het indienen van bezwaarschriften tegen de WOZ-waarde van hun woning. Het kost de gemeenten veel geld, terwijl de inwoners er volgens die gemeenten vaak maar een zeer kleine daling van de OZB voor terug krijgen. “Het zijn vooral de bureaus die er beter van worden. Zij krijgen vergoedingen van honderden euro’s”.

Veel gemeenten in actie

Achtkarspelen is een voorbeeld van een gemeente die met een filmpje de eigen inwoners aanmoedigt om een eventueel bezwaar tegen de WOZ-waarde zelf in te dienen. Ook inwoners van Gouda en Waddinxveen kregen deze oproep. “De kostenvergoeding die no-cure-no-pay bureaus krijgen moeten worden betaald met belastinggeld. U als burger betaalt via de gemeentebelastingen dus ook mee aan deze kostenvergoeding. De vergoeding kan oplopen tot €2500“. Zuidplas doet hierover geen oproep aan haar inwoners. Wel heeft de gemeente een hulplijn open gesteld (0180-330300, kiezen voor belastingen) en het inwoners zo makkelijk mogelijk gemaakt om op de website zelf een bezwaar in te dienen.

Lagere slagingskans bezwaar bij commerciële bureaus

De Waarderingskamer controleert de gemeenten bij het bepalen van de WOZ-waarden. Volgens deze organisatie scoren zowel Zuidplas als Waddinxveen hierop goed (4 sterren). Capelle aan den IJssel heeft de hoogste score (5 sterren), terwijl Rotterdam met 3 sterren slechter scoort. De waarderingskamer heeft ook gekeken of commerciële bureaus succesvol zijn bij het indienen van een bezwaar. Voor woningen geldt dat van alle ingediende bezwaren tegen de WOZ-waarde, ongeveer 41,8% leidt tot een wijziging.  De commerciële bureaus zijn minder succesvol met ruim 30,3% wijzigingen. De kostenvergoeding voor een commercieel bureau is hoger als er extra stappen doorlopen worden, zoals een hoorzitting. Daarom volgen zij vaak die langere weg. Het gevolg is dat de inwoner bij hen gemiddeld anderhalve maand later duidelijkheid over het bezwaar krijgt. In Zuidplas waren commerciële bureaus in 2021 en 2022 in slechts 20% van gevallen succesvol. In totaal  diende ongeveer 2% van de inwoners een bezwaar in. Dat is lager dan het landelijk gemiddelde van 3%.

Boven landelijk gemiddelde  

De stijging van de WOZ-waarde in Zuidplas ligt iets boven de waardestijgingen van de rest van Nederland. Dat is te zien in de onderstaande grafiek van de Waarderingskamer. Dit jaar is de stijging in Zuidplas (18,7%) wat hoger dan het landelijk gemiddelde (17%). Vorig jaar lag Zuidplas ongeveer op het landelijk gemiddelde. VVD en CU/SGP hebben vragen gesteld over de stijgingen in Zuidplas.

WOZ waarde Zuidplas
Toename WOZ-waarde in Zuidplas en landelijk (bron: Waarderingskamer)

De waarde van het huis van je buren

De WOZ-waarde van woningen is openbaar. Bij het WOZwaarde-loket kun je de WOZ-waarde van je woning vergelijken met bijvoorbeeld een buurwoning. Daarmee kun je een eerste idee krijgen of er reden is om een bezwaar in te dienen. Dat de staat van de woning niet alles bepaalt, blijkt bij het geheel vervallen rijksmonument Geertruidahoeve langs de N219. Ook de waarde van dat pand is volgens het loket gestegen van €513.000 in 2020 naar €630.000 in 2022.

Geertruidahoeve Nieuwerkerk vervallen Rijksmonument

 

 

Advertentie