8.5 C
New York
woensdag 24 april 2024

Openbaar maken deel masterplan vijfde dorp Zuidplas in strijd met gemeentewet

Het openbaar maken van het masterplan voor het vijfde dorp van 8000 woningen in de Zuidplaspolder is voortijdig en in strijd met de gemeentewet geweest. Dat is terug te lezen in een informatienota van het college van B&W aan de gemeenteraad. De officier van Justitie van het Openbaar Ministerie moet nu gaan kijken of er sprake is van strafbare feiten.

Het probleem gaat over een onderzoeksrapport van het Masterplan Middengebied Zuidplaspolder en de conclusies uit alle onderzoeksrapporten in de technische paragraaf van het Masterplan Middengebied Zuidplaspolder.

Deze documenten zijn in strijd met de gemeentewet, artikel 25 lid 4 openbaar gemaakt. Dit is gebeurd zonder dat de gemeenteraad hiervoor toestemming had gegeven en de gemeenteraad is het enige die de geheimhouding kan opheffen. Eerder had de gemeenteraad hiervoor besloten dat de documenten, die in 2020 en 2021 al bij de gemeenteraad zijn geweest, als geheim moesten worden gezien. Deze geheimhouding was overigens op advies van het college van B&W.

In de informatienota valt te lezen dat Zuidplas direct nadat het feit geconstateerd was, de burgemeester de voortijdige openbaarmaking van dit onderzoeksrapport heeft gemeld bij de officier van justitie van het Openbaar Ministerie. Tevens zijn alle relevante documenten aan de officier van justitie toegestuurd. “De officier van justitie zal met een oordeel komen over de omstandigheid” aldus de tekst in de nota.

Volgens het college van B&W is de grondslag voor het opleggen van geheimhouding niet meer van toepassing omdat er geheimhouding is opgelegd in verband met economische of financiële belangen van de gemeente. Inmiddels is er overeenstemming bereikt met de bestuurlijke partners en is het voorkeursrecht op de gronden in het plangebied gevestigd. Dit betekent dat de economische of financiële belangen van de gemeente niet meer geschaad kunnen worden door de openbaarmaking van deze documenten

Op 21 april zal de gemeenteraad van Zuidplas het masterplan behandelen en deze geheimhouding, die enkele partijen een doorn in het oog waren, zal hoogst waarschijnlijk terugkomen in de behandeling.

Advertentie