8.5 C
New York
zondag 28 april 2024

Stille herinnering aan de slag om het Jachthuis Jolly Duck

29 april is traditioneel de herinnering van de slag om het jachthuis Jolly Duck in Zevenhuizen bij het Korenmolengat. Net als vorig jaar, is het een stille herinningen door de coronamaatregelen en hangen er alleen vlaggen halfstok bij monument Spiegeling naar de toekomst. Dit monument bij het jachthuis wordt door de vrijwilligers van de Zevenhuizensche IJsclub onderhouden.

In de laatste dagen van de Tweede Wereldoorlog in Nederland op 29 april 1945 was het jachthuis Jolly Duck bij het Koornmolengat in Zevenhuizen het toneel van een schietpartij. Een eenheid van de Duitse Wehrmacht deed een inval in het jachthuis. Op dat moment zaten in het Jachthuis meerdere leden van het Zoetermeerse verzet en diverse ondergedoken vliegeniers die neergestort waren bij Rotterdam en één bij Zoeterwoude. Die laatste Amerikaanse vliegenier, John McCormick, had zich al eerder bij het verzet aangesloten toen hij uit de weilanden van Zoeterwoude ontsnapte.

McCormick komt samen met Wachtmeester van Rij om door de Duitse kogels. Enkelen raakte gewond en de meeste werden gevangen genomen na een vuurgevecht van twee uur. Op 5 mei werden ook de verzetsmensen Jan Hoorn en Cornelis van Eerden alsnog door de Duitsers doodgeschoten. Ondanks diverse websites en boeken van o.a. Bram Veerman is het een vaak nog onbekende geschiedenis die door de herdenking in leven wordt gehouden.

Dank aan Jolanda Bakker voor de foto’s

Advertentie