8.5 C
New York
vrijdag 3 mei 2024

Ruim € 1,3 miljard extra voor tekorten jeugdzorg bij gemeenten in 2022

Het kabinet stelt voor 2022 € 1,314 miljard extra beschikbaar aan gemeenten ter compensatie van de tekorten in de jeugdzorg. Dat komt bovenop de eerder toegezegde € 300 miljoen voor dat jaar. Daarnaast voeren gemeenten maatregelen uit waarmee in 2022 € 214 miljoen wordt bespaard op de jeugdzorguitgaven. Het kabinet en de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) hebben dit met elkaar afgesproken naar aanleiding van het oordeel van de Commissie van Wijzen.

Veel gemeenten lopen tegen grote tekorten aan in de Jeugdzorg waardoor gemeentelijke financiën onder druk komen te staan. Sinds de overgang van de zorgtaken vanuit de Jeugdwet van Rijksoverheid en de provincie naar de gemeente in 2015 zijn de tekorten opgelopen. Wethouder de Haas uit Zuidplas is een van de koplopers in het protest tegen de niet passende budgetten vanuit het gemeentefonds. Eerder zei de Haas dat als er geen aanpassingen komen, voorzieningen wel eens onder druk kunnen komen te staan.

De VNG is blij met de afspraken. VNG-voorzitter Jan van Zanen: ‘Het is goed dat het demissionaire kabinet conform de uitspraak van de Commissie van Wijzen de tekorten van de jeugdzorg voor gemeenten compenseert. Gemeenten hebben nu duidelijkheid voor 2022. Daarmee kunnen ze dus rekening houden bij het opstellen van hun begroting. Dat geeft lucht. Maar we zijn er nog niet. Voor de jaren daarna moeten afspraken worden gemaakt met het nieuwe kabinet. Wij gaan ervan uit dat het nieuwe kabinet, net als het demissionaire kabinet, ook conform de uitspraak zal handelen. Dan kunnen we samen de schouders zetten onder de hervormingsagenda om zo de hulp aan kinderen en hun omgeving te verbeteren en het stelsel beter beheersbaar te maken. Dit is hard nodig en het is goed dat het demissionaire kabinet met deze toekenning de mogelijkheid creëert om nu al stappen te zetten.’

Welke gevolgen dit heeft voor de gemeentelijke begrotingen van Zuidplas en Waddinxveen is niet duidelijk, Waddinxveen presenteerde afgelopen week een positieve begroting voor 2022 deze week, Zuidplas komt met een begroting rond half juni.

Advertentie