8.5 C
New York
vrijdag 29 maart 2024

Extra tekort in 2021 van 1,4 miljoen op Jeugdzorg en WMO

De kosten voor Jeugdzorg en WMO zijn in 2021 1,4 miljoen hoger uitgevallen dan de oorspronkelijke begroting. Dat schrijven wethouders de Haas en Verbeek in een informatienota aan de gemeenteraad. Deze tekorten kunnen overigens nog verder oplopen laten de wethouders weten.

In 2021 verwachten we ten minste een overschrijding van € 1,1 miljoen op Jeugd en € 0,3 miljoen op Wmo ten opzichte van de begroting. Dit is nog exclusief de nagekomen declaraties over 2021 in 2022 en de indicaties die als gevolg van de wachtlijsten binnen het sociaal domein met terugwerkende kracht moeten worden afgegeven” is de boodschap voor de gemeenteraad.

Jeugdzorg

Volgens het college van B&W zijn er meerdere aanwijsbare redenen waarom het tekort is opgelopen. Bij de jeugdzorg worden als oorzaken genoemd : de wachtlijsten bij stichting ZO! en aanbieders, bezuinigingsvoorstellen die niet worden gehaald, langere trajecten, verzwaring van zorg door corona en stijgende kosten per indicatie.

In 2021 waren de kosten van jeugdzorg 14.300.000 euro, 12% op de gehele jaarrekening van de gemeente, ruim €310 per inwoner. Doelstelling van Zuidplas is om juist de kosten te drukken van deze zorg maar is door de wachtlijsten bij Zo! deels de grip op verwijzingen kwijtgeraakt. Volgens de jeugdwet mogen huisartsen en specialisten ook verwijzen en deze verwijzing moet worden toegekend door de gemeente. Stichting Zo! heeft meerdere malen ouders naar de huisarts gestuurd voor een verwijzing.

WMO

Bij de WMO zijn de oorzaken nagenoeg gelijk aan die van de jeugdhulp, de wachtlijsten bij stichting ZO! en aanbieders, bezuinigingsvoorstellen die niet worden gehaald, Volumegroei, verzwaring van zorg door corona en stijgende doorlooptijden per traject. De kosten zijn hier opgelopen tot 6.400.000 euro in 2021, omgeslagen is dat ruim €139 per inwoner van Zuidplas. De kosten zijn nog niet definitief, niet alle zorgaanbieders hebben hun rekening voor 2021 ingestuurd.

Zuidplas niet uniek

Volgens de informatienota zijn deze overschrijdingen niet uniek voor Zuidplas, in de regio Midden Holland is dit beeld hetzelfde :”Zuidplas staat niet alleen in haar strijd om kostenbeheersing op het gebied van de Wmo. Ook de regiogemeenten uit Midden-Holland herkennen het beeld van de maar blijvende stijging van de uitgaven. Zo is het aantal cliënten regionaal gezien in 2021 ten opzichte van 2020 ook met 9% gestegen en stijgen de doorlooptijden met 55%“.

De tekorten worden door de gemeenteraad besproken tijdens de behandeling van de jaarrekening 2021

Advertentie