Door de stijging van het aantal aanvragen van omgevingsvergunningen kan het gebeuren dat een aanvraag waar geen wettelijke termijn voor staat of deel uit maakt van een bestemmingsplan, een vertraging van 4 tot 6 maanden kan oplopen. Dit schrijft wethouder Jan Hordijk aan de gemeenteraad in een informatienota.
De Omgevingsdienst Midden-Holland behandeld voor Zuidplas alle aanvragen omgevingsvergunning en vooroverleg. Wanneer een aanvraag niet voldoet aan het beleid dat opgenomen staat in het bestemmingsplan adviseert de gemeente Zuidplas integraal vanuit een goede ruimtelijke ordening (adviesaanvragen). “Het aantal afgehandelde aanvragen dat we per jaar behandelen als ODMH (omgevingsvergunning en vooroverleg) en gemeente (adviesaanvragen) is de laatste jaren flink toegenomen” schrijft Hordijk in de nota en waarbij wordt onderschreven dat zowel de gemeente Zuidplas als de ODMH dit het dezelfde capaciteit als voorheen moeten doen.
Hordijk haalt aan dat dit komt omdat mensen door corona moeten thuiswerken. Hierdoor is integraal overleg onderling of overleg met de initiatiefnemer moeilijker. Maar een blik nieuwe medewerkers is niet zomaar opengetrokken laat de wethouder weten “Door de forse toename van werk is het niet meer mogelijk om aanvragen die geen fatale termijn hebben (vooroverleg) snel te behandelen. Mocht er al budget zijn om extra personeel in te huren, dan nog is de arbeidsmarkt rondom bouwen momenteel zo overspannen dat je geluk moet hebben een geschikte kandidaat te vinden“.
Zuidplas is niet de enige gemeente met deze problematiek : “Veel gemeenten worstelen met deze vraag. Je wilt eigenlijk niet je service aan inwoners veranderen, maar door de enorme toename van werk is een keuze noodzakelijk. Verschillende gemeenten hebben ook al maatregelen ingevoerd. De gemeente Waddinxveen heeft al gekozen voor een algehele stop van het behandelen van vooroverleg aanvragen voor een bepaalde periode, om daarna op volgorde van binnenkomst de aanvragen te gaan behandelen” legt Hordijk uit in de informatienota.
Ruimtelijke procedures waarbij het opgenomen wordt in een verzamelplan krijgen voorrang maar als het plan een wijziging willen die in een bestemmingsplan moeten worden opgenomen kan dit enkele maanden langer duren dan gewenst. Indien er vooroverleg nodig is om een plan te gaan maken kan deze vertraging vanaf 1 juli oplopen van 4 tot 6 maanden.
Het college hoopt wat verbetering maar laat doorschemeren dat personeelsuitbreiding het enige middel is om echt structureel weer korte termijnen te kunnen aanbieden “We hopen door het aantrekken van tijdelijk personeel en het verbeteren en digitaliseren van de processen de komende maanden, dat dit ook een positief effect gaat krijgen op de behandeltermijn in 2022. Doordat de vaste formatie voor het behandelen van aanvragen op dit moment totaal niet in balans is met de hoeveelheid aanvragen (0,8 fte, terwijl nu bijna 3 fte benodigd is), is het vooralsnog lastig om te komen tot een structurele oplossing voor het inkorten van termijnen“.