Vaak lopen ze in groepjes met mooi jasje van een goed doel aan de deur om leden te werven of via een tablet een digitale collecte te halen. Over het algemeen gaat het hier niet om bevlogen vrijwilligers, maar om studenten die een provisie per geworven lid vangt. Omdat het vaak op sociale media tot discussie kwam of het wel of niet illegaal was, ging Gouwe IJssel Nieuws op onderzoek uit. Met dank aan de gemeente is het nu duidelijk: voor het werven van leden voor een goed doel is ook een collectevergunning nodig van de gemeente.
In 2021 is de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van Zuidplas hierop verder aangescherpt. De APV is een samenvatting van allerlei regels die gemeente stelt. In artikel 5.13 is de gemeente duidelijk over wat collecteren is. Helaas is het niet altijd duidelijk als er iemand aan de deur staat. “Iedere vorm waarbij in de gemeente een openbare inzameling van geld of goederen wordt gehouden of daartoe een intekenlijst wordt aangeboden, of donateurs worden geworven, waarbij te kennen wordt gegeven of de indruk wordt gewekt dat de opbrengst geheel of voor een deel voor een liefdadig of ideëel doel wordt bestemd, is vergunningplichtig.”
De gemeente benadrukt dat collectanten met een iPad of een ander digitaal apparaat (in plaats van de welbekende collectebus) mensen vragen om een geldelijke bijdrage voor een goed doel, direct dan wel indirect, vergunningplichtig zijn.
Collecterooster en wervingsrooster CBF
Het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF) werkt met 2 roosters: het collecterooster en het wervingsrooster.
De gemeente verleent instellingen, die in het collecterooster van het CBF staan, een doorlopende collectevergunning. Dit zijn over het algemeen goede doelen die met een collectebus langs de deuren komen, door inzet van vrijwilligers die belangeloos dit doen. Zo heeft het KWF toestemming om van 5 tot en met 11 september 2021 te collecteren. Andere collectes, ook bij winkelcentra bijvoorbeeld, zijn dan niet toegestaan. Een week later is het Prinses Beatrix Spierfonds aan de beurt volgens het rooster. Het rooster is te vinden op de website van het CBF. In de vrije weken kan de gemeente (lokale) goede doelen aanwijzen; een voorbeeld hiervan is de collecte van ZePoRa team dat voor haar deelname aan de RoPaRun geld komt ophalen. Maar dit mag alleen als er een vergunning door Zuidplas is afgegeven.
Wervingsrooster CBF is niet geldig in Zuidplas
De gemeente laat weten dat ze niet met het wervingsrooster van het CBF werken. “Het wervingsrooster van het Centraal Bureau Fondsenwerving vermeldt instellingen die in het bezit zijn van een erkenning van het Centraal Bureau Fondsenwerving. Het werven van donateurs, waarbij te kennen wordt gegeven of de indruk wordt gewekt dat de opbrengst geheel of voor een deel voor een ‘liefdadig of ideëel doel’ wordt bestemd, is volgens de APV van de gemeente ook een vorm van collecteren en dat is dus vergunningplichtig”, aldus de gemeente Zuidplas.
Als het goede doel niet in het collecterooster staat moet er een aparte vergunning zijn verleend door de gemeente Zuidplas voor die specifieke dag en doel. Verwijzen naar het wervingsrooster van het CBF is geen reden tot toestemming, iets wat de wervers vaak wel doen. Door de APV valt het werven van leden voor goede doelen altijd onder ‘collecteren’.
Handhaving
De boete voor het houden van een illegale collecte is € 140. Illegale collectes kunnen bij de politie of de gemeente gemeld worden. Verder is het uiteraard aan de inwoner zelf om wel of geen donateur te worden bij een werkstudent of te kiezen om iets in de collectebus van de vrijwillige collectant te doen.