8.5 C
New York
woensdag 24 april 2024

Weinig kans op deelname nieuwe partijen bij lokale verkiezingen in 2022

De landelijke partijen die afgelopen Tweede Kamerverkiezingen een sprong vooruit deden of al actief waren in de Tweede Kamer lijken vooral niet deel te nemen aan de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 in Capelle aan den IJssel, Gouda, Waddinxveen en Zuidplas. Dat blijkt uit een rondvraag van Gouwe IJssel Nieuws en de snelle reacties en goede benaderbaarheid van de partijen. Over de lokale partijen komt later nog een artikel, de uitvraag ging over landelijke partijen.

Twee partijen gaven vooralsnog geen reactie, mochten deze later komen dan wordt dit in het artikel opgenomen. Het kan door omstandigheden partijen zich bedenken en toch wel of juist niet deel nemen. Nieuwe partijen die nog niet in Tweede Kamer of Provinciale Staten deelnemen moeten de partijnaam voor 20 december aanmelden. Op 31 januari 2022 moeten alle kandidaatstellingen ingeleverd zijn.

Partij voor de Dieren weer in Gouda

De Partij voor de dieren doet alleen mee in Gouda waar ze al in de gemeenteraad zit op dit moment met 1 zetel. Martin Bloemendal, Voorzitter van de afdeling Zuid-Holland heeft nog wel een voorbehoud want men is in Gouda nog kandidaten aan het werven. Hij stelt wel dat er in Capelle aan den IJssel, Waddinxveen en Zuidplas geen PvdD lijst zal gaan komen in 2022.

Forum nog druk in wervingsproces

Forum voor Democratie houdt alle opties nog open : “FVD is voornemens om in maart in zo veel mogelijk gemeentes mee te doen aan de verkiezingen. Op dit moment kan ik nog niets vertellen over onze deelname in de gemeente Gouda, Capelle, Waddinxveen of Zuidplas, anders dan dat we volop in het selectieproces zitten! We zijn heel blij met het enthousiasme dat leeft in deze gemeenten, maar benadrukken graag dat de aanmeldingen nog open zijn, en roepen een ieder die actief wil worden voor FVD op om zich aan te melden!” laat woordvoerdster Robin de Keijzer weten.

Denk doet alleen in Gouda

DENK laat weten dat de beweging alleen in Gouda gaat mee doen en niet in Capelle, Waddinxveen en Zuidplas. “DENK is inmiddels in 13 gemeenten vertegenwoordigd met in totaal 24 gemeenteraadsleden. Door in de 28 steden mee te doen aan de gemeenteraadsverkiezingen wil DENK haar speerpunt, namelijk het verzet tegen discriminatie en racisme nog groter maken. Maar DENK wil ook bijdragen aan een betere woningbouw, betere en betaalbare zorg en kwaliteitsverbetering in het onderwijs” aldus Åžeyda Kuzey.

JA21 alleen in Amsterdam

De partij JA21 doet alleen in Amsterdam mee tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. Wendy Smits legt dit uit : “We krijgen als JA21 maar één keer de kans onze partij goed op te bouwen. Aangezien de Gemeenteraadsverkiezingen al over minder dan 7 maanden gehouden zullen worden vinden we dit te risicovol. Als je meedoet als partij moet je het goed doen. Dit betekent voldoende budget voor een fatsoenlijke campagne, hele goede kandidaten vinden en deze uitgebreid kunnen laten screenen, een geloofwaardig lokaal programma op kunnen stellen. Dit is maar een greep van vele belangrijke voorwaarden die wij als JA21 stellen om aan een verkiezing te kunnen deelnemen“. JA21 laat weten dat in 2023 wel bij alle Provinciale Statenverkiezingen deel te nemen.

BVNL niet in regiogemeenten

De Belang van Nederland partij van Wybren van Haga laat via fractiemedewerker Sterre Noordhuis weten dat BVNL niet meedoet in Capelle, Gouda, Waddinxveen of Zuidplas. “Wij zijn op het moment aan het kijken in welke gemeentes wij allemaal met BVNL kunnen meedoen aanstaande verkiezingen. Dit hangt er onder andere vanaf of er in een gemeente genoeg mensen (leden) zijn die een goede lijst kunnen vormen en mensen die in de gemeente met elkaar deze lijst willen samenstellen en een verkiezingsprogramma willen schrijven, campagne voeren etc. In principe willen we overal meedoen waar dit natuurlijk kan. Echter, kwaliteit gaat voor kwantiteit Voor zover ik weet, is dit vooralsnog nog niet het geval in de door u genoemde gemeentes ” aldus Noordhuis.

Volt slaat regio over

Anna Strolenberg is de projectleider verkiezingen en geeft uitleg waarom Volt niet meedoet in de regio : “Volt zal niet deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Capelle aan den IJssel, Gouda, Waddinxveen of Zuidplas. Als startende en groeiende partij is het nog niet mogelijk om in elke gemeente in Nederland mee te doen. Daarom focussen wij ons eerst op de gemeenten waar een sterke en enthousiaste Volt afdeling staat en waar wij geloven een verschil te kunnen maken“.

BIJ1

De afdelingen van BIJ1 die zullen meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 zijn Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Almere, Arnhem, Nijmegen, Delft en Haarlem laat de woordvoerder van de partij weten.

BoerBurgerBeweging en PVV

Deze partijen zijn aangeschreven maar heeft Gouwe IJssel Nieuws nog geen reactie van ontvangen.

Advertentie