8.5 C
New York
maandag 6 mei 2024

Collegebesluit samenwerkingsovereenkomst tussen Zuidplas en Mozaïek Wonen voor de jaren 50 wijk in Moordrecht

Het college van B&W heeft de overeenkomst tijdens het collegeoverleg op 7 september vastgesteld. Naar verwachting ondertekenen de gemeente en Mozaïek Wonen in de eerste week van oktober 2021. Met de ondertekening van deze overeenkomst wordt er een positieve stap gezet in de realisatie van het project “Jaren 50 wijk in Moordrecht”. De huidige 175 sociale woningen in de jaren 50 wijk in Moordrecht voldoen niet meer aan de eisen van deze tijd. Het gaat dan om zaken als comfort, energiezuinigheid en andere bouwkundige tekortkomingen. Er zijn daarnaast ook funderingsproblemen in een deel van de bestaande wijk. Het is dus nodig om de wijk te vernieuwen.

Over de transformatie van de jaren 50 wijk wordt al een aantal jaren gesproken en gedacht. Op 16 december 2020 stemde de gemeenteraad in met de Nota van Uitgangspunten voor de herstructurering van de wijk. De belangrijkste kaders hiervoor zijn samen met bewoners, omwonenden, Mozaïek, het college en de gemeenteraad vastgesteld.

De nieuwe woningen worden duurzaam gebouwd

De nieuwe woningen worden gasloos gebouwd en gaan voldoen aan duurzame eisen uit het bouwbesluit. Door de realisatie van dit project wordt een deel van de bestaande sociale woningvoorraad in Moordrecht verduurzaamd. Alle appartementen worden levensloopbestendig en ook zijn er liften aanwezig. Zo kunnen we iedere doelgroep bewoners een passend thuis bieden op deze mooie plaats naast het centrum.

Ruim 100 parkeerplaatsen meer

Hiermee wordt binnen het project tegemoetgekomen aan de toenemende vraag naar parkeerplaatsen in de wijk. Daarnaast wordt de wijk zo ingericht dat er een betere verkeersafwikkeling en -veiligheid wordt gecreëerd.

Het plan wordt in 4 fases uitgevoerd

Er wordt gebouwd in een bewoonde omgeving. Door in fases te werken wordt de overlast zoveel mogelijke beperkt. Daarnaast blijft hiermee het aantal benodigde wisselwoningen beperkt en kan met een goed sociaal plan iedereen tijdig een woning worden aangeboden.

De wens is om met deze binnenstedelijke ontwikkeling heel veel eisen op een klein oppervlak op te lossen. Daarom zijn er samen met de gemeenteraad en bewoners en omwonenden keuzes gemaakt tussen wonen, parkeren, bouwhoogten, groen, etc. Hierbij wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met de in het beeldkwaliteitsplan omschreven dorpse sfeer.

geen steun voor alternatief plan

Met het ondertekenen van deze samenwerkingsovereenkomst en een informatie aan de gemeenteraad blijkt dat er geen steun is voor het alternatieve plan welke door de inwoners was gemaakt. Een stedenbouwkundige heeft er in opdracht van de gemeenteraad naar gekeken en liet er weinig van heel.

Advertentie