8.5 C
New York
zondag 17 oktober 2021

Zorgen in Zuidplas over hoge energierekening

 

De gemeente Zuidplas wil met de woningbouwcorporaties in overleg om de isolatie van huurwoningen te verbeteren. De stijging van de gasprijzen van de laatste weken maakt duidelijk dat met name bij huurders van oudere woningen in Zuidplas een fors hogere energierekening op de mat kan vallen. Het aanpakken van dit probleem sluit aan bij de inzet van de gemeente om voor de klimaatopgave het gasverbruik in Zuidplas te verminderen.

In gesprek met woningbouwcorporaties

Tijdens de ‘drie duurzame dagen’ van de gemeente werd wethouder duurzaamheid Jan Verbeek op de markt veel aangesproken door huurders van huizen die slecht geïsoleerd zijn: “de tocht trekt door het hele huis heen”. Deze huurders zijn afhankelijk van hun verhuurders zoals Vestia of Woonpartners voor het isoleren van de woning. Verbeek; “ik schrik er van als ik van deze inwoners hoor dat ze bijna twee keer meer aan energiekosten betalen dan ik, terwijl zij een kleinere woning hebben”. Verbeek wil in de gesprekken met Vestia en Woonpartners, naast inzet op het aantal woningen, meer aandacht voor energiebesparing.

Alle inwoners kunnen ook zelf al actief aan de slag met kleinere maatregelen. Voorbeelden zijn het aanbrengen van folie achter radiatoren, tochtstrips en de verwarming een graadje lager zetten. Zij kunnen daar 70 euro subsidie voor krijgen. “Elke tochtstip helpt. Juiste die kleine dingen verdien je heel snel terug”, aldus Verbeek. 

Duurzaambouwloket

Het duurzaambouwloket van de gemeente kan inwoners helpen met energiebesparing. Peter Buscher van het loket wijst net als Verbeek op de folie, tochtstrips en zuinige douchekoppen. Daarnaast is het vooral belangrijk om slim te ventileren. “De tip die ik inwoners geef is om alleen te ventileren in de ruimtes waarin je op dat moment bent. De roosters in de woonkamer dus ‘s-nachts dicht doen en de ramen op de slaapkamers juist overdag dicht houden”.

Lokale energiecorporatie Zon op Zuidplas

Voor inwoners van Zuidplas, die geen eigen -geschikt- dak hebben om zelf energie op te wekken met zonnepanelen, is er wel een alternatief. De lokale energiecorporatie Zon op Zuidplas heeft voor die inwoners al op vier gemeentelijke daken totaal bijna 800 zonnepanelen geplaatst. Zo kunnen ook huurders toch groene stroom opwekken en hun eigen energierekening verlagen.

Bestuurslid Jan Both doet hier aan mee nadat verhuurder Vestia niets deed om op zijn flat in Nieuwerkerk aan den IJssel zonnepanelen te plaatsen. “Ze hebben zelfs nooit gereageerd op mijn verzoeken hiervoor”. Penningmeester Jaap Reijm rekent voor dat het voor de deelnemers bijna net zo veel voordeel heeft als zonnepanelen op je eigen dak. “De inleg heb je binnen 7 jaar terugverdiend en de 5% rendement is een stuk hoger dan wat je er bij de bank voor krijgt”. Toch zijn de financiën niet de drijfveer. Beide heren zijn vooral enthousiast om zo veel mogelijk duurzame zonne-energie op te wekken. Ze zijn al weer volop op zoek naar nieuwe daken en meer deelnemers aan Zon op Zuidplas.

Advertentie

Volg het laatste nieuws

2,319FansLike
322VolgersVolg
693VolgersVolg