8.5 C
New York
vrijdag 26 april 2024

Rijkswaterstaat sluit Hollandsche IJsselkering

Rijkswaterstaat heeft op donderdagochtend 21 oktober de Hollandsche IJsselkering bij Krimpen aan den IJssel gesloten vanwege het hoge water in de rivier Hollandsche IJssel. Deze kering sluit bij een verwachte waterhoogte van 200 cm. Het sluiten van de waterkering, een van de eerste Deltawerken na de waternoodsramp van 1953, gaat heel geleidelijk. Vanavond rond 21.30 u gaat de kering weer open volgens Rijkswaterstaat.

De voorspelling voor 21 oktober is dat het water op 210 cm komt en daarom wordt voor de waterveiligheid de kering gesloten. Scheepvaart kan de kering via de sluis bij de Algerabrug passeren. Sinds het stormseizoen wordt de kering eerder gesloten. Door wind kan elders de waterstand omhoog gestuwd worden. In het verleden zijn hierdoor tuinen in Moordrecht onder water komen te staan en liepen, ook afgelopen winterseizoen, tussen Ouderkerk aan den IJssel en Gouderak kelders onder, met veel schade tot gevolg.

Deze buitendijkse wateroverlast heeft onder meer geleid tot het oprichten van Bewonersbelangen Hollandsche IJssel Buitendijks. Belangstellenden kunnen zich aanmelden via bbhollandscheijsselbuitendijks@gmail.com. Zij krijgen dan ook voorwaarschuwingen bij hoogwater, die door Rijkswaterstaat worden doorgegeven aan de belangengroep.

De torens van de Hollandsche IJsselkering worden vanavond, zolang deze gesloten is, rood gekleurd om de scheepvaart te waarschuwen. De verwachting is dat de rest van de week de waterstand onder de 200 cm blijft.

Advertentie