8.5 C
New York
donderdag 2 mei 2024

Wandelen door Zuidplas op weg naar de klimaattop in Glasgow

Zo’n 450 met vlaggetjes getooide wandelaars liepen zaterdag 23 oktober door de gemeente Zuidplas. Aanleiding was de “Climate Miles” wandeling die op 6 oktober is begonnen in Groningen en vandaag was de laatste etappe van Gouda naar Rotterdam, 24 kilometer.

Urgenda, die de meerdaagse tocht organiseert, wil hiermee de deelnemers aan de klimaatconferentie COP26, die op 31 oktober begint in Glasgow, oproepen tot meer actie. Directeur Marjan Minnesma heeft wel het gevoel dat de wereldleiders een stap extra gaan zetten, maar ze vindt dat het eigenlijk nog veel meer moet zijn, zo vertelde ze voor de camera van het Jeugdjournaal. Zelf liep Minnesma alle 18 Nederlandse etappes van 25 km mee, en ze zal volgende week ook aan de 4 etappes van Edinburgh naar Glasgow deelnemen.

In Moordrecht liepen de wandelaars over de Oost en West Ringdijk en passeerden daar het Abraham Kroes gemaal. Deelnemers vonden het indrukwekkend te horen dat het gemaal het water uit de Zuidplaspolder van ruim 6 meter onder – naar ruim 1 meter boven NAP rechtstreeks in de Hollandsche IJssel pompt. Het bleek een goede aanleiding de wereldwijde stijging van de zeewaterspiegel te bespreken.

In Nieuwerkerk aan den IJssel waren korenmolen Windlust en het terras van café Rustwat zeer gewaarde tussenstops. De hoogleraren Leon Lamers en Fons Smolders van de Radboud Universiteit vertelden daar over “vernatten”. Dat is het verhogen van het waterpeil in veengebieden om de CO2 uitstoot van 7 miljoen ton per jaar te voorkomen, gelijk aan die van 2 miljoen auto’s. Daarom wordt er gewerkt aan alternatieve teelten op natte agrarische grond, zoals lisdodden en veenmos, zo vertelden zij. Dit is ook een uitdaging waar Zuidplas voor staat bijvoorbeeld in het restveengebied in Nieuwerkerk.

Jaap Reijm, bestuurslid van het Duurzaamheidsplatform Zuidplas en de Energie coöperatie Zon op Zuidplas, liep ook mee. “De gelegenheid om goede gespreken over de klimaatverandering te hebben en tegelijkertijd langs een paar favoriete plekken in mijn woonplaats te wandelen kon ik op deze mooie herfstzaterdag niet laten schieten. De sliert wandelaars was vrij lang, dus hopelijk wordt er iets van zichtbaar in de media. We hebben in elk geval het Jeugdjournaal gehaald, en voor de kinderen doen we het allemaal.

Deelnemers aan de Climate Miles wandeling bij het Gemaal Abraham Kroes (foto : Jaap Reijm)
De bekende weer- en inmiddels klimaatvrouw Helga van Leur maakte langs de ’s Gravenweg deze timelaps van de lopers.
Advertentie