8.5 C
New York
zondag 19 mei 2024

Voorzitter De Hollandsche Molen bezoekt molen Windlust in Zuidplas

Nico Papineau Salm, voorzitter van De Hollandsche Molen, heeft op dinsdag 26 oktober een speciaal bezoek gebracht aan molen Windlust in Nieuwerkerk aan den IJssel. Hij deed dit in het kader van de reeks van 100 bezoeken, die hij in de komende drie jaar door het hele land gaat uitvoeren vanwege het 100-jarig bestaan van de landelijke molenvereniging in mei 2023. Salm heeft volgens eigen zeggen al sinds zijn jeugd affiniteit met molens. ‘Mijn oom was de laatste Krijtmolenaar in de jaren ’50, daarnaast waren er altijd wel familieleden lid van de stichting De Hollandsche Molen waardoor ik er ook steeds meer belangstelling voor kreeg’.

Niet alle 20 vrijwilligers, die bij de molen aan de Kortenoord werkzaam zijn, konden aanwezig zijn bij dit bijzondere bezoek, maar de wel aanwezigen hadden genoeg te vertellen aan Salm die duidelijk geïnteresseerd was in de betrokkenheid van de vrijwilligers. Zo vertelde de 84 jarige vrijwilliger Wout van Tienhoven dat hij enorm geniet van het onderhouden van de molen. ‘Het plezier wordt er zeker niet minder om naarmate ik ouder word’, vertelt de oudste vrijwilliger van de groep. Ook Aart Oskam, molenaar sinds 3 jaar, werkt graag in de molen en heeft daarvoor een 2-jarige opleiding gevolgd om goed en veilig te kunnen werken. Hij is blij met deze baan en de fijne band met zijn collega’s. Salm geeft Oskam de tip om de molenroeden na onderhoud eens door te laten meten. Ze vormen de basis voor de molenwieken en ze krijgen veel te verduren.

Ook Robert Rosbergen, secretaris van de stichting, heeft genoeg te vertellen. “De PR machine moet blijven draaien, maar soms weten we even niet meer hoe’. Wij stoppen er veel energie in om molenbezoekers te trekken. Zo is er in de winter een kerstmarkt, zijn er leuke activiteiten tijdens Nationale Molendagen en worden er tochten georganiseerd om de molen te laten zien. Ook wil de secretaris de lezers van dit bericht laten weten dat er een vacature openstaat voor voorzitter van de stichting van Molen Windlust.

Bijzonder is dat Salm bij al zijn molenbezoeken uitsluitend gebruik maakt van trein en fiets. Hij wil laten zien dat molens nog steeds, na 100 jaar, bij Nederland horen en dat moet zo blijven in de toekomst. Papineau Salm gaat bij al zijn bezoeken in gesprek met de vrijwilligers. Zij zijn immers het fundament van het molenbehoud in het land. Hij wil van de vrijwilligers horen wat de molen voor hen betekent, maar ook voor de plaatselijke bevolking.

Molen Windlust is een gerestaureerde stellingkorenmolen aan de Kortenoord in Nieuwerkerk aan den IJssel. De molen is een rijksmonument sinds 1999 en staat aan de Hollandsche IJssel (wijk Kortenoord). Deze stenen molen werd origineel gebouwd rond circa 1780.  In 1952 werd de molen gedeeltelijk afgebroken, maar bleef in gebruik als opslag van een graanbedrijf.

Tijdens de laatste restauratie is de stellingmolen ca 8 meter verplaatst en 4,5 meter verhoogd: onder de oude molen is een dagcentrum (voor mensen met een verstandelijke handicap) gebouwd. Het binnenwerk van Windlust is herbouwd. De molen bevat nu drie koppels maalstenen en een menger, alle windgedreven. Onder in de molen bevindt zich een winkel waarin souvenirs en graanproducten worden verkocht.

Foto’s: Jacolien Rog

Advertentie