8.5 C
New York
zondag 28 april 2024

Coronasituatie in Zuidplas; minder besmettingen, hulp door vrijwilligers aangepast

De lockdown treft ook de hulp door vrijwilligers in Zuidplas. Camino ondersteunt nu telefonisch inwoners die leven met kanker. Het inloophuis is dicht. De activiteiten van Senioren Actief zijn veelal gestopt. Wel blijven de service voor klusjes en het vervoer beschikbaar. Ondertussen neemt wel het aantal besmettingen af. Ook zijn de eerste afspraken voor boostervaccinaties gemaakt voor locatie de Kleine Vink in Nieuwerkerk.

Afname besmettingen

Zuidplas en Waddinxveen volgen de landelijke dalende trend van gemelde besmettingen. Waddinxveen had een maand geleden aanzienlijk meer besmettingen dan het landelijk gemiddelde. Dat is nu veel minder. Het dagelijks aantal besmettingen per 100.000 inwoners is inmiddels gehalveerd. Zuidplas volgt al geruime tijd de rest van Nederland. Ook hier is sprake van een forse daling. Over het aandeel Omikron is voor onze dorpen nog niets bekend.

Aantal besmettingen per 100.000 inwoners in Zuidplas, Waddinxveen en Nederland

Locaties voor testen en vaccinaties

In Nieuwerkerk aan den IJssel kunnen inwoners zich in het nieuwe jaar zowel laten testen als vaccineren. Aan de ‘s-Gravenweg kunnen inwoners vanaf 4 januari een coronatest laten doen. Zij kunnen vanaf de eerste week van januari terecht in sporthal de Kleine Vink voor het halen van een booster. De eerste afspraken voor deze locatie zijn al gemaakt.

Vrijwilligers

De vele vrijwilligers in Zuidplas hebben hun zorg voor inwoners moeten aanpassen. De speciale kerstmaaltijd voor mensen met een kleine beurs is dit jaar thuisgebracht. Het inloophuis Camino is door corona gesloten. Normaal kunnen hier mensen terecht die leven met kanker. Bestuurslid Inge Overbeeke benadrukt dat vrijwilligers de gasten wel telefonisch blijven steunen. Ook Stichting Senioren Actief Zuidplas heeft de meest activiteiten tot 14 januari stilgelegd. Klusjes en vervoer blijven beschikbaar. Ouderen kunnen bijvoorbeeld nog losse ritten boeken naar een priklocatie. Daarbij gelden wel de basisregels. Zij moeten achterin de auto zitten met een mondkapje op.

 

Inloophuis Camino
Advertentie