8.5 C
New York
woensdag 17 juli 2024

Vissterfte door pompen tijdens winterslaap in Eendragtspolder

Op woensdag 12 januari zijn er meerdere meldingen gedaan van honderden dode vissen in de Wlllem-Alexander roeibaan en in de sloten van de Eendragtspolder in Zevenhuizen. Hierop is direct alarm geslagen bij het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard.

Later deze middag bevestigde het Hoogheemraadschap de vissterfte op haar website. Volgens het waterschap zijn de vissen omgekomen in een pomp ; “Vissen gaan in de koude maanden in een soort winterslaap om te overleven. Helaas hielden ze deze winterslaap vlak voor een van onze pompen, die automatisch een keer per maand aangaat in verband met onderhoud. Ze zijn door deze pomp gezogen en hebben dit niet overleefd. De dode vissen worden geruimd door een beroepsvisser“.

Het hoogheemraadschap laat weten dat men intern gaat overleggen hoe het waterschap dit in de toekomst kan voorkomen. Het HHSK had geen visvriendelijke pomp op deze locatie. Het HHSK vindt het heel vervelend dat het is gebeurd. Men heeft het vermoeden dat de school vissen vlak voor de inlaat van de pomp heeft gelegen.

De pomp is voorlopig uitgeschakeld en zal alleen handmatig gestart worden voor onderhoud. Het Hoogheemraadschap zal bij een volgende start door het water gaan om scholen vis weg te jagen. Een dergelijk vooral is op de locatie nog niet eerder voorgekomen liet de woordvoerder weten.

Dode vissen in de Eendragtspolder – film : Nancy van Bergen
Advertentie