8.5 C
New York
dinsdag 16 augustus 2022

Voorlopig 8 partijen in Zuidplas bij gemeenteraadsverkiezingen

Zoals het er nu naar uitziet doen acht partijen mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in Zuidplas. Deze partijen hebben zich gemeld, maar de kandidaatstelling is in de laatste week van januari, waarbij landelijk geregistreerde partijen alsnog mee kunnen doen. Op 31 januari is het officiële inlevermoment van de verkiezingsdocumenten. Deze worden uitvoerig gecontroleerd en paar dagen later maakt de gemeente bekend welke partijen meedoen onder welk lijstnummer.

Van de acht partijen zitten er nu ook al zeven in de gemeenteraad in Zuidplas: VVD, ChristenUnie/SGP, CDA, PvdA/GroenLinks, SP, NEZ en D66. De meeste partijen hebben inmiddels hun kandidatenlijsten bekend gemaakt. De achtste partij, Nieuwe Gemeente Politiek (NGP), heeft eerder in 2009, 2014 en 2018 geen zetel weten te behalen maar heeft zich wel aangemeld.

Van de huidige gemeenteraad is een aantal raadsleden niet meer verkiesbaar. Wiegman(VVD) staat niet meer op de kieslijst van deze partij en Ambachtsheer (ChristenUnie/SGP) zal niet terugkeren omdat ze de keuze maakt voor haar reguliere baan. Wim Janse en Tinet de Jonge staan op een onverkiesbare plaats op de CDA-lijst.

Wethouder Hordijk (VVD) keert ook niet terug: hij is verhuisd naar het oosten van het land en staat op de VVD-kandidatenlijst van de Oude IJsselstreek. Het ziet er naar uit dat wethouder Verbeek ook niet terugkeert, het CDA heeft Wybe Zijlstra als wethouderskandidaat gepresenteerd.

Bij de verkiezingen zijn 29 raadszetels te verdelen – 2 meer dan nu in de gemeenteraad – vanwege de groei van het aantal inwoners in de gemeente. De verkiezingen zijn van 14 tot en met 16 maart 2022.

Advertentie