8.5 C
New York
vrijdag 29 maart 2024

Zwaan met verdenking vogelgriep van treinspoor gered bij Moordrecht

Een onfortuinlijke zwaan heeft vrijdagmiddag 21 januari voor de nodige ophef gezorgd langs het treinspoor bij Moordrecht tussen Rotterdam en Gouda. Machinisten van voorbijrazende treinen maakten zich zorgen over het dier, dat direct naast de spoorrails doodstil in het gras lag.

Rond half twee in de middag lag de zwaan aan de kant van het spoor richting Gouda, om in de loop van de middag naar de overkant te waggelen en in de berm van het spoor richting Rotterdam te gaan zitten. Hier bleef het dier weer roerloos zitten, verstopt in het riet. Gelukkig was het beestje wel duidelijk zichtbaar voor de treinbestuurders, die bezorgd contact opnamen met de verkeersleiding.

Door de huidige situatie rond de vogelgriep in Nederland én het feit dat het beestje een suffe indruk maakte, werd ingeschat dat het dier mogelijk besmet zou zijn met het virus. Dit, in combinatie met de gevaarlijke plek waar het dier zich bevond, maakten het noodzakelijk dat de zwaan met spoed gevangen moest worden, waardoor de incidentenbestrijding van ProRail met spoed ter plaatse kwam.

Medewerkers van Prorail, gehuld in beschermende kleding en voorzien van een speciale zwanendraagtas, zijn na toestemming van de verkeersleiding, terwijl de treinen met sterk verminderde vaart over het traject reden, naar de zwaan naast het spoor toegelopen. Het beestje was zijn plekje naast het drukke tracé inmiddels wel zat en besloot braaf mee te werken aan zijn evacuatie.

Nadat de gevleugelde vriend langs het spoor naar de Spoorweglaan was gebracht, is hij kort onderzocht door de ProRail-medewerker met veel ervaring met de gevederde diersoort. Gelukkig bleek de zwaan geen vogelgriepverschijnselen te hebben, maar alleen maar een verkeerde inschatting in zijn landingsplek gemaakt te hebben. Doordat het beest op het spoor geland was in plaats van de naastgelegen sloot, werd het onmogelijk voor het onfortuinlijke dier om nog op te kunnen stijgen en zo van het door hoge hekken omgeven spoor af te komen.

De zwaan is uiteindelijk door de medewerkers van ProRail losgelaten in een sloot naast de Spoorweglaan, van waaruit het dier het ruime sop koos en zich bij zijn zwanenvrienden in de buurt aansloot om daar de nacht door te gaan brengen.

Advertentie