8.5 C
New York
zondag 28 april 2024

Wethouder gaat voor de feiten bij keuze tracé fietspad

Het recreatieschap Rottemeren blijft bij het standpunt dat een nieuw recreatief fietspad bij Moerkapelle  noodzakelijk is en dat de huidige weg over de Rottedijk hiervoor het beste tracé is. Wethouder de Haas: “Als vertegenwoordiger (schapsbestuurder) namens gemeente Zuidplas ben ik blij dat het recreatieschap de via een motie gevraagde onderzoeken voor Zuidplas heeft uitgevoerd.” De meeste fracties in de gemeenteraad lijken niet van overtuigd van het gekozen tracé. Zij vinden dat alternatieven nog onvoldoende zijn onderbouwd. 

Rapporten

Op verzoek van de ChristenUnie/SGP heeft het college de onderzoeksrapporten over het fietspad gedeeld met de Gemeenteraad. De rapporten zijn opgesteld in opdracht van het recreatieschap Rottemeren. Het betreft een advies over verkeersveiligheid en een variantenstudie over de mogelijke tracés van het fietspad. In die studie staan ook de beoordelingen van verschillende organisaties. Opvallend is dat de Fietsersbond en Veilig Verkeer Nederland in Zuidplas hierin niet gehoord zijn en dat gemeente Zuidplas daarin opvallend positief is over het omstreden tracé over de Rottekade. Bijna 1000 mensen tekenden eerder een petitie tegen dit tracé.

Objectieve criteria

De Haas benadrukt dat het oordeel, dat Zuidplas gaf in de studie, niet het draagvlak weergeeft, maar een feitelijke beoordeling is op basis van beleid. “Het recreatieschap is voor dit project de initiatiefnemer. Als het schap een verzoek tot bestemmingsplanwijziging doet, dan moeten we dat inhoudelijk beoordelen. Dat is dan ook de manier waarop de gemeente haar oordeel heeft gegeven in de studie.”

Noodzaak voor meer fietspaden

De gemeente heeft ambitie om meer fietspaden te realiseren. De Haas: “We hebben hier relatief weinig fietspaden. Ook recreatief hebben we behoefte aan meer verbindingen voor de fiets”. Hij is blij dat het recreatieschap hieraan bijdraagt en ook bereid was om een extra studie naar mogelijke tracés te doen. “De samenwerking is goed, want het schap ‘dat zijn wij’!”

Tracés

Het tracé over de bestaande Rottedijk is volgens hem het beste tracé. Andere tracés mogen niet van het Hoogheemraadschap of doorsnijden een akkerbouwgebied. Dat is een gebied waar de provincie Zuid-Holland initiatieven voor de verduurzaming van de aanwezige landbouw heeft. “Voor ons is de keuze voor de bestaande weg een keuze voor ruimtelijke kwaliteit. Dat is niet financieel gemotiveerd”, aldus De Haas. De rapporten overtuigen Peter Molenaar (ChristenUnie/SGP) niet. Hij vindt met name de combinatie van voetgangers en (extra) fietsverkeer lastig. “Op andere plekken in het Rottemerengebied wordt namelijk juist ingezet op een ontvlechting van fiets- en voetverkeer”. De Haas benadrukt dat dit tracé in het laatste plan verkeersveiliger is gemaakt. “Waar mogelijk zal er een los voetpad gerealiseerd worden”.

Geen eenvoudige puzzel

De ruimte wordt steeds schaarser waardoor nieuw projecten altijd ten koste gaan van andere belangen. “Het is inderdaad geen eenvoudige puzzel, in feite speelt bij elke nieuwe ontwikkeling dat dit ten koste gaat van een bestaande functie”, geeft Molenaar aan. “Dit betekent juist dat er een zorgvuldige afweging moet plaats vinden waardoor we meer tijd moeten nemen om tot een haalbaar plan te komen”.

Advertentie