8.5 C
New York
zaterdag 27 april 2024

Raad Zuidplas stemt in met informatiecentrum vijfde dorp van 1 miljoen

De gemeenteraad heeft ingestemd met een aanvraag tot extra financiering voor het middengebied waarbij diverse kosten worden gedragen om het vijfde dorp verder te gaan ontwikkelen. Dit krediet is een bedrag van 7.500.000 euro en zal worden gebruikt voor diverse kosten die nodig zijn.

Raadslid Jan Baas was witheet over het informatiecentrum dat gepland staat. Baas vroeg het of het soms gouden deurknoppen had en vind de 1.000.000 euro veel te veel geld. Hij is van mening dat de ontwikkelaars dit centrum gaan betalen en zal daarom niet instemmen. Voor hem mag het ook gewoon een keet zijn.

Zowel raadsleden van Drenth (NEZ) als Damen (PvdA/GroenLinks) willen een onderbouwing voor het plan en meer details waarom het zo duur moest zijn. Damen vroeg om een dashboard om zoals raad alle informatie op tijd te krijgen als gemeenteraad.

Mark den Hollander (CDA) stelde vooral dat het informatiecentrum voor hem breder gebruikt moet worden om in de eerste periode ook andere voorzieningen te bieden voor de bewoners. Bakker (ChristenUnie/SGP) en Karreman (VVD) maakte zich zorgen over de stijgende rente en vroeg de wethouder niet te lang te wachten met afsluiten van kredieten. Bakker zag het informatiecentrum wel zitten om zo schoolklassen rond te gaan leiden.

Wethouder Hordijk zegde toe dat er zeker gekeken moet worden naar het gebruik voor andere voorzieningen. Hij is van mening dat het wel van belang is maar als ontwikkelaars vergaderen in het centrum, zij hiervoor betalen. De kostenoverweging staat in een programma van eisen en dat moet nog worden aanbesteed dus wordt vertrouwelijk naar de gemeenteraad verstuurd. Maar een tweedehands gebouw zou wel bijvoorbeeld de kosten moeten drukken.

Hordijk was stellig over het informeren en herkende niet het signaal van Damen over te weinig informatie; ‘desnoods zet ik hier het hele projectteam neer als dat nodig is voor de informatie aan de gemeenteraad’. De risico’s over de rente blijft voor wethouder Hordijk een zorg, dat gaf hij toe.  

Frans Klovert (D66) stelde zich vrij pragmatisch op, zet er plafondbedrag op de aanbesteding en tracht er onder te blijven. Hij probeerde Baas nog uit de tent te lokken door het besluit van het vijfde dorp als ‘ons’ besluit te noemen maar die pareerde deze opmerking dat zijn mening van hem is en dat hij er nog steeds achter staat om tegen te zijn.

Het voorstel werd uiteindelijk door bijna de hele gemeenteraad gesteund, alleen de SP stemde tegen het plan.

Advertentie