8.5 C
New York
vrijdag 23 februari 2024

Eendragtspolder gevuld door hoog water op de Rotte

Op dit moment staat het waterpeil op de Rotte hoger dan normaal. Daarom is er door het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard besloten om het waterpeil te verlagen door water in de Eendragtspolder te laten stromen. Bij dreigende wateroverlast, bijvoorbeeld bij extreme regenbuien, kan in de Eendragtspolder vier miljoen kubieke meter water tijdelijk worden opgeslagen.

Dankzij de waterberging houden bewoners in de wijde omtrek van de rivier de Rotte droge voeten. De polder heeft nog andere voordelen: het is een mooi recreatiegebied met vogels en vissen en bij uitstek geschikt om te fietsen, wandelen, kanovaren, roeien, picknicken, struinen en vliegeren.

Het hoge waterpeil op de Rotte komt door verschillende oorzaken. Zo heeft het de afgelopen 24 uur bijvoorbeeld erg veel geregend. Normaal gesproken als er veel regen valt, zorgt een groot gemaal aan het einde van de Rotte (gemaal Schilthuis) ervoor dat het water van de Rotte wordt weggepompt naar de Nieuwe Maas. Dit was een tijdje niet mogelijk, omdat de sluis naar de Nieuwe Maas (waterkering Boerengat) dicht was door hoge waterstanden op de Nieuwe Maas. Daardoor kon het gemaal het water niet kwijt.

Het waterschap verwacht dat deze doorgang vanavond weer dicht gaat en daarom voert men nu alvast water af naar de polder. Een andere oorzaak voor het hogere waterpeil, is dat de hevige wind ervoor zorgt dat het water op de Rotte richting de Rottemeren wordt geblazen. In vaktermen noemt men dit ‘opstuwing’. Op een later moment wordt het water weer uit de Eendragtspolder teruggepompt naar de Rotte.

Advertentie