8.5 C
New York
vrijdag 19 april 2024

Zuidplas: zelfbewoningsplicht bij nieuwe koopwoningen

Om speculatie met en doorverhuur van betaalbare en middeldure koopwoningen tegen te gaan voert Gemeente Zuidplas een zelfbewoningsplicht in. Deze gaat gelden voor nieuwe koopwoningen met een vrij-op-naam-prijs tot de bovengrens van middeldure koopwoningen zoals vastgelegd in de Woonvisie 2025: € 475.000. Dit laat de gemeente Zuidplas weten in een informatie nota aan de gemeenteraad.

Kopers moeten minimaal drie jaar na oplevering zelf in de woning wonen op straffe van een boete van 20% van de oorspronkelijke vrij-op-naam-prijs. In deze nota stelt het college van B&W dat met de invoering van de zelfbewoningsplicht gaat het college verder dan de Motie Onderzoek naar zelfbewoningsplicht (M 262) waarin de raad het college oproept om onderzoek te doen naar de mogelijkheid om een zelfbewoningsplicht in te voeren.

Buurgemeenten Waddinxveen en Gouda hadden reeds eerder een zelfbewoningsplicht ingesteld en in Gouda is dat ook al voor bestaande koopwoningen tot 350.000 euro. Rotterdam heeft het ook ingevoerd maar niet voor alle wijken. In Nesselande en Zevenkamp is er geen bescherming van koopwoningen tot € 335.000.

TIjdens de raadsvergadering van 21 oktober werd de motie van D66 om dit in te voeren nog door de tegenstem van de coalitie verworpen maar nu komt er toch van. Gouwe IJssel NIeuws vroeg een reactie aan D66.

Zal wel gevalletje ‘Voortschrijdend inzicht’ zijn

Frans Klovert D66

Reactie Frans Klovert D66 : “Echt werkelijk niet te geloven…. In de gemeenteraad van 21 oktober 2021 vraagt de D66 fractie in een motie om met een plan te komen om ook in de gemeente Zuidplas een regeling in te voeren voor ‘Opkoopbescherming’ en dan wordt dit door de coalitiepartijen CDA, VVD en de CU/SGP weggestemd. Daarbij gaf de wethouder aan dat hij het allemaal maar onzin vindt en dat dit probleem zich in Zuidplas niet voordoet. Dan nu 4 maanden later ligt dit plan er ineens voor nieuwbouw en roepen diezelfde partijen dit in hun verkiezingsprogramma. Tja…. Zal wel een gevalletje ‘voortschrijdend inzicht’ zijn“.

Advertentie