8.5 C
New York
donderdag 22 februari 2024

Exotisch Zuidplas….

Zaterdag 5 maart zijn er weer flamingo’s gespot in de Eendragtspolder bij de roeibaan in Zevenhuizen. 2 Chileense flamingo’s zijn daar ‘s morgens neergestreken. Ze zijn op trektocht en komen hier even uitrusten en eten, om daarna weer door te vliegen naar hun broedkolonie. Deze bevindt zich bij het Zwillbrocker Venn in Duitsland, net over de grens bij Groenlo. ‘s Winters overwintert een groot aantal van deze vogels bij Battenoord in de Grevelingen.

Het is al de vijfde keer dat er flamingo’s in onze polder te zien zijn. De eerste keer was in mei 2014 en de tweede keer in januari 2015 . De vogels bleven toen slechts 1 dag. De derde keer was op 1 april 2018. Menig vogelaar is toen komen kijken en ze realiseerden zich ter plekke pas dat het 1 april was en de flamingo’s wel erg onbeweeglijk waren. Een geslaagde 1 april grap van onze redactie.
De vierde keer was in januari 2020. Een groep van 4 dieren kwam toen een paar dagen foerageren in de polder. Ze bleven toen tien dagen. Een verslag hiervan: 2020

Een leuk detail: van de twee vogels die er nu zitten is er één geringd met een rode kleurring ZV32. Dit is een vogel die hier verleden keer ook gezien is. Het zou mooi zijn als deze vogel nu jaarlijks terugkomt naar deze locatie en een aantal soortgenoten meeneemt. Geeft toch een zomers gevoel.

Vooral met het mooie weer zal het wel weer druk worden in de polder. Tip: kom lopen of met de fiets want met de auto kun je er niet dichtbij komen.

De twee flamingo’s net voor zonsondergang:

Flamigo's 2022 zonsondergang 1
Flamigo's 2022 zonsondergang

Fotografie : Jacolien Rog, Sylvia van Straalen en Rob Belterman

Advertentie