-->
8.5 C
New York
woensdag 5 oktober 2022

Opening tentoonstelling oude schoolplaten in Oudheidkamer Nieuwerkerk (+video)

Wie boven de 40 is er niet mee opgegroeid? Schoolplaten met tekeningen van geschiedkundige verhalen die de meester of juf gebruikte bij de les. Vooral de tekeningen van Isings werden gebruikt die gebeurtenissen zoals De Noormannen voor Dorestad of het ,,Behouden Huys” op Nova- Zembla de fantasie van het kind konden prikkelen.

Wethouder Verbeek (Cultuur) is zelf leraar geweest en gebruikte tijdens zijn lessen de platen. “kinderen van gereformeerde huize hadden geen televisie en werden dan helemaal in deze tekeningen en het verhaal opgezogen” vertelde hij. Verbeek was met zijn vrouw speciaal vooraf naar het onderwijsmuseum in Rotterdam geweest als voorbereiding op de opening van deze tentoonstelling

Johan Knoester van de Historische Vereniging Nieuwerkerk (samensteller van de tentoonstelling) vertelde dat zijn vereniging inmiddels 300 van deze platen gekregen heeft en hij vond dat het tijd werd om ze tentoon te stellen. De platen worden niet meer gebruikt in scholen, schooltelevisie en internet worden tegenwoordig als hulpmiddelen gebruikt. Knoester vertelde over dat Isings vaak zijn tekeningen voor een tweede keer tekenden. De tentoonstelling kent een deel van de geschiedenisplaten en op de begaande grond van de oudheidskamer het aardrijkskundige deel.

In de oudheidkamer aan de s-Gravenweg 6a in Nieuwerkerk aan den IJssel is elke eerste zaterdag van de maand geopend van 14:00 tot 17:00 uur. Niet alleen de schoolplaten maar de zeer uitgebreide permanente tentoonstelling over de geschiedenis van Nieuwerkerk is het bezoeken waard. Ondersteunen door lid te worden of vrijwilliger te zijn of voor eer informatie over de historische vereniging is te vinden op https://www.hvnweb.nl/

Advertentie