8.5 C
New York
zondag 28 april 2024

De stoeltjesdans in de gemeenteraad: Wie gaat en wie komt en wie moet afwachten?

Na de definitieve vaststelling van de uitslag van de verkiezingen is het tijd om de balans op te maken, wie gaan er komen, wie vertrekken er en wie zit even in de wachtkamer met oog op de komende collegeonderhandelingen.

Allereerst is er een aanpassing aan de lijstvolgorde van de ChristenUnie/SGP. Rina Schuil-Stoorvogel haalde als eerste vrouw op deze lijst meer stemmen dan Ard Bakker .Gouwe IJssel Nieuws zet dit en andere verkiezingsfeitjes op een rij.

De vertrekkende raadsleden

Vanuit de gemeenteraad komen sowieso niet meer terug : Jos Wiegman en Giel Dubbeld (VVD) Dagmar Ambachtsheer (ChristenUnie/SGP), Wim Janse en Tinet de Jonge (CDA) en Johan Helmer (PvdA/GroenLinks)

De wachtkamer

De volgende raadsleden vertrekken officïeel maar kunnen terugkeren als hun fractie een wethouder gaat leveren. Deze volgende kandidaten maken kans op een zetel als iemand die boven hen op de lijst staat wethouder wordt. Mocht hun partij geen wethouder leveren nemen zij tevens afscheid van de gemeenteraad maar staan dan wel als eerstvolgende voor opvolging als een raadslid vertrekt. Hierbij is gekozen voor de partijen die mogelijk een wethouder gaan leveren.

Nieuwe kandidaten

Bij winnaars en verliezers horen ook nieuwe kandidaten. Er komen in totaal 8 nieuwe mensen in de gemeenteraad, waarvan er echter al een paar (*) eerder zitting hadden in voorgaande perioden. Nieuw zijn Bueving en Molenaar* (VVD) , Schuil-Stoorvogel (CU-SGP), van Norel (CDA), Leliënhof (PvdA/GL), Van en de Jong (NEZ) en Claveaux* en van Woudenberg* (D66). Zuidplas kreeg door de groei van de gemeente er 2 extra zetels bij.

Zetel verdeling en restzetels

De kiesdeler wees 25 zetels direct aan en 4 zetels moesten worden aangewezen via de methode van de grootste gemiddelden. Hierdoor kregen VVD, PvdA/Groenlinks, D66 en NEZ een restzetel erbij. De partij NGP haalde de kiesdeler van 617,38 niet en kreeg daarom geen zetel. De zetel verdeling is alsvolgt:

Verdeling per dorp / man of vrouw

In verhouding tot het inwoners aantal mogen in Moerkapelle 1273 inwoners met 1 raadslid doen. In Nieuwerkerk (met 15 raadsleden) ligt dit op 1487 inwoners per raadslid. In Moordrecht en Zevenhuizen ligt dit beduidend lager, respectievelijk 1768 en 1769 inwoners per raadslid. In totaal zijn er 8 van de 29 raadsleden vrouw, 28% van de gemeenteraad, dit is een daling ten opzichte van vorige periode waar dit 29% was.

Advertentie