8.5 C
New York
zaterdag 2 maart 2024

NEZ met stomheid geslagen door uitsluiting coalitie-deelname (+video)

De lokale partij Nieuw Elan Zuidplas (NEZ) baalt van de uitsluiting door de grootste partijen van de gemeente Zuidplas om deel te nemen aan de coalitie. Fractievoorzitter van Drenth steekt dat niet onder stoelen of banken. Tijdens de voortgangsvergadering werd het, na een eerder persbericht, duidelijk dat een van de twee grote winnaars D66 wel mee mag gaan doen. NEZ was de andere partij die forse winst boekte.

“Het gevoelsmatig af geserveerd worden voelt niet zo prettig” liet van Drenth weten voor de camera van Gouwe IJssel Nieuws. Tijdens het debat liet hij al weten met stomheid geslagen zijn en dat de ChristenUnie/SGP waarschijnlijk NEZ te progressief vinden. Van Drenth gaat vooral positief de komende raadsperiode in. De SP steunde NEZ en maakt zich zorgen over de kleine rol van de oppositie (9 van de 29 zetels). PvdA/GroenLinks heeft ook moeite met de manier waarop NEZ buitengesloten wordt. Leliënhof maakte zich ook zorgen dat er mogelijk 6 wethouders komen.

D66 snapt de teleurstelling wel bij monde van Frans Klovert maar is vooral zelf aan het kijken hoe ze invulling wil geven aan de nieuwe coalitie. Het CDA steunt de keuze van de partijen en de VVD onderschreef ook de keuze. Van Wijnen zag wel een mogelijke rol voor NEZ in de coalitie maar steunt het standpunt van ChristenUnie/SGP dat NEZ geen bestuurskracht zou hebben.

Dat laatste onderwerp is bij NEZ verkeerd geschoten en ondanks dat een gesprek met ChristenUnie/SGP heeft plaatsgevonden om de kou uit de lucht te halen, blijft dit onderwerp toch rondspoken.

Schuurman gaf als informateur aan dat hij snapt dat het niet fijn is voor NEZ om niet mee te doen maar riep alle partijen op om toch vooral aan te sluiten bij een breed akkoord. Hij noemde het uniek voor Zuidplas als er een “doelgericht akkoord” gaat komen waarbij er de thema’s duurzaamheid, wonen, bereikbaarheid en zorg centraal staan met de meeste raakvlakken.

Hij hoopt dat dit verder uitgewerkt kan worden om zo minder de traditionele rol tussen oppositie en coalitie te krijgen. Hij benadrukte wel dat er snel een externe formateur komt om de formatie op te pakken en hem de handen vrij te geven om inhoudelijk namens ChristenUnie/SGP te kunnen meewerken aan het akkoord.

Advertentie