8.5 C
New York
maandag 29 april 2024

SAZ Ontspanningsactiviteit fotografie : Een mens gedijt bij creativiteit

Creativiteit hebben we bij de fotografiegroep hoog in ons vaandel staan. Maar dat kan nog altijd beter. Daaraan werken wij, door van en aan elkaar te leren. Op onze groepsavonden hebben we daartoe regelmatig ons “technisch halfuurtje” of thema-avonden, waarop we bijvoorbeeld vragen kunnen stellen over alle aspecten van de fotografie . Zo hebben we onlangs een avond gewijd aan het gebruik van flitsers.

Maar niet alleen het gebruik van apparatuur komt aan bod. Om met elkaar een attractief en vooral actief programma op te zetten met voor elk wat aantrekkelijks hebben we ook avonden met eigen presentaties of het bekijken en becommentariëren van elkaars foto’s om elkaar ook daarmee verder te helpen. We hebben een presentatie gehad van surrealistische foto’s en die vergeleken met schilderijen van vergelijkbare onderwerpen.

Onze avonden zijn meestal opgezet rond vooraf gekozen onderwerpen. Zo hadden we onlangs een fotoavond met het thema landschapsfotografie. En op de planning staan nog een avond over fotobewerking, macrofotografie en portretfotografie. Andere mogelijke onderwerpen zijn “urbex-fotografie”, waarbij we de schoonheid van het vergankelijke in bijvoorbeeld architectuur proberen vast te leggen. Behalve architectuur kan dan worden gedacht aan stadsbeelden. En dan is het nog maar een klein stapje naar straatfotografie.

Naast de al genoemde onderwerpen willen we nog aandacht geven aan productfotografie en stillevens, zoals die ook vaak terug te vinden zijn op schilderijen. En wat te denken van het vastleggen van industriële fotografie, verkeer en vervoer, dierenfotografie (ook dierenportretten). En macrofotografie of het maken van close-ups staat nog op ons wensenlijstje. Fototripje of uitstapjes staan bij goed weer ook nog op het programma.

Ook is het boeiend om na te gaan hoe bekende fotografen invulling geven aan hun hobby of beroep. Niet alleen wat betreft techniek, maar ook qua onderwerp en standpuntkeuze, alsmede hun lichtkeuze (het moment van de dag, het “blauwe of het gouden uurtje”) kunnen we hier veel van leren. Kortom we hoeven ons voorlopig geenszins te vervelen Zo “trainen we onze ogen en ons denkvermogen”, wat zeker voor senioren alleszins de moeite waard is. Je bent uitgenodigd om op een van onze clubavonden eens een kijkje te komen nemen. Wel graag van tevoren even melden.

Donderdag 21 april om 19:30 uur De Batavier, Batavierenlaan 4 Nieuwerkerk aan den IJssel. Hans Ditters, coördinator van de fotogroep, fotografie@sazuidplas.nl of hjditters@kpnmail.nl of telefonisch op 06-43 65 77 41.

Advertentie