8.5 C
New York
zaterdag 4 mei 2024

Leef- en kledinggeldregeling voor opgevangen Oekraïense vluchtelingen

De gemeente Zuidplas heeft uitleg gegeven aan de gemeenteraad over de vergoedingen die worden verstrekt aan de vluchteingen voor de oorlog in de Oekraïene. Voor sommige is er alleen kleedgeld, andere vluchtelingen die in gezinnen worden opgevangen is er ook leefgeld. Dit staat in een informatienota aan de gemeenteraad. Afgelopen week stelde de VVD schriftelijke vragen over de kosten die Zuidplas heeft voor de opvang.

Het college van B&W laat weten dat de kosten, begroot €300.000 voor 2022 via een nog te maken declaratieregeling van de Rijksoverheid wordt terugbetaald. De Staatssecretaris heeft in een kamerbrief laten weten dat gemeenten er niet op achteruit mogen gaan. De regeling in Zuidplas is gesplitst in 2 soorten subsidies, opvang bij private personen en groepsopvang en zijn gebaseerd op de landelijke toelagen die de Rijksoverheid stelt.

Opvang private personen

Vluchtelingen die privaat worden opgevangen bij gastgezinnen worden ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP) van de gemeente Zuidplas, dit om misbruik te voorkomen. Wie zich heeft ingeschreven krijgt via de gemeenschappelijke regeling IJsselgemeenten contant een bedrag voor Kleed en Leefgeld alsmede een bijdrage in de woonkosten. Een minderjarige heeft recht op € 315,00 en een meerderjarige heeft recht op € 475,00. De gemeente schat in dat het gaat om ongeveer 90 vluchtelingen.

Opvang in gemeenschappelijke locatie

Volgens de informatienota hebben vluchtelingein in een gemeenschappelijke opvang, zoals bijvoorbeelde de Oase in Nieuwerkerk aan den IJssel, recht op kleed- en leefgeld. Echter omdat in overleg met de locatiebeheerder is afgesproken dat er niet gekookt mag en kan worden, wordt het eten dagelijks door een cateraar verzorgd. Met de lokale supermarkt heeft afspraken met de gemeente voor verstrekking van ontbijt en lunch. Het leefgeld wordt hier volgens de gemeente in natura uitbetaald en hebben de vluchtelingen alleen recht op geld voor kleding en persoonlijke uitgaven a € 55,00 per maand. Het college van B&W laat weten dat de vergoeding voor het leefgeld niet kostendekkend zijn voor de kosten die de gemeente maakt voor eten en drinken.

Advertentie