8.5 C
New York
donderdag 30 juni 2022

Opwaarderen afvalpas na deze week verleden tijd in Zuidplas

Vanaf 1 mei hoeven inwoners in Zuidplas de afvalpas niet meer op te waarderen. Voortaan ontvangen inwoners jaarlijks een rekening voor het aantal keer dat de ondergrondse afvalcontainers gebruikt zijn.

Na de aankondiging van de gemeente Zuidplas een aantal weken geleden ontving de redactie verschillende vragen. Deze heeft de redactie voorgelegd aan de gemeente Zuidplas. De vragen gingen met name over misbruik en de beperkte tijd (1 maand en een week) waarin de storthistorie te zien zou zijn.

Op dit moment kunnen inwoners hun storthistorie inzien tot in ieder geval 2014. In de veelgestelde vragen op de website van de gemeente leek het erop dat de storthistorie verkort zou worden tot één maand en één week.

De gemeente laat weten dat dit een misverstand is. Met de overgang naar het nieuwe systeem begint de storthistorie op 1 mei 2022. Telkens wordt de meest recente maand aan het begin van de volgende maand toegevoegd. Hierdoor zijn recente stortingen niet direct zichtbaar. Wél kan er verder dan een maand worden teruggekeken. In april 2023 kan er teruggekeken worden tot mei 2022.

Volgens de gemeente heeft de helft van de gemeenten in Nederland het systeem dat Zuidplas nu gaat hanteren. De gemeente geeft aan dat misbruik van afvalpassen bij verlies niet bekend is als een veel voorkomend probleem. Mocht het zijn dat bij verlies van een pas het aannemelijk is dat het misbruik is gemaakt is er volgens de gemeente maatwerk mogelijk. Als in de storthistorie duidelijk te zien is dat er misbruik van de pas is gemaakt kan de gemeente storingen wegstrepen.

Wel benadrukt de gemeente dat het de verantwoordelijkheid van inwoners is om zorgvuldig met de afvalpas om te (blijven) gaan. Het wordt in Zuidplas niet mogelijk om een maximaal aantal stortingen per dag o.i.d. in te stellen.

Na de vragen van Gouwe IJssel Nieuws stelde Nieuwerkerker Thom Demmenie nog een vraag over gespreid betalen. De gemeente heeft via Twitter aangegeven dat net als nu bij de vaste afvalkosten het ook bij de variabele afvalkosten straks mogelijk is om in 10 termijnen te betalen.

Advertentie