8.5 C
New York
donderdag 30 juni 2022

Inzet No Cure-No Pay bureau’s voor OZB bezwaren leveren maar 1 op de 5 keer effect op in Zuidplas

Het inzet van zogenaamde ‘No Cure-No Pay’ bureau’s die namens inwoners bezwaar maken, leveren maar 1 op de 5 maal een aangepaste belastingaanslag op in de gemeente Zuidplas. Dat blijkt uit de antwoorden op schriftelijke vragen van de gemeenteraadsfractie van de SP. De gemeente doet er, volgens deze antwoorden, alles aan om de WOZ waarde zo accuraat mogelijk te hebben.

In april worden door dit soort bedrijven volop advertenties geplaatst in kranten en op de radio, dat veel mensen te veel OZB betalen en dat deze bedrijven wel voor inwoners bezwaar maken op de WOZ waarde (waarop de OZB is gebaseerd) omdat die bijna altijd te hoog is. Deze bedrijven tekenen dan bezwaar aan op de WOZ waarde en als men deze zaak wint, krijgt het bureau een deel van de aanslag terugbetaald.

De gemeente Zuidplas krijgt jaarlijks ongeveer 350 bezwaarschriften op de WOZ en/of OZB te verwerken. Als de aanslag wordt weggestuurd naar de inwoners, wordt er binnen de gemeente tijdelijk bijgeschakeld om vragen binnen 5 dagen een antwoord te geven. Ongeveer 70% tot 75% van de ingediende bezwaarschriften is afkomstig van de zogenaamde No Cure No Pay bureaus en hiervan worden 20% van de bezwaren toegekend.

Volgens de antwoorden zijn vergoedingen van proceskosten (bezwaar, beroep , hoger beroep) voor 2021 totaal een bedrag van € 26.500,- Hier boven op komen nog de kosten voor inzet voor ambtenaren. Indien Zuidplas in het gelijk wordt gesteld, hoeft Zuidplas geen proceskosten te betalen maar heeft men wel de ambtelijke inzet moeten plegen.

De SP vroeg in haar vragen wat de gemeente om deze extra kosten te vermijden. Hierop kwam het antwoord dat men accuraat met de WOZ wil zijn “We besteden we veel tijd aan de controles van de bepaalde WOZ waarden voordat we deze vaststellen. Tevens verzoeken we inwoners met vragen in eerste instantie contact op te nemen met de gemeente door het toevoegen van de “bel ons” flyer bij de aanslag gemeentelijke belastingen“.

De meest voorkomende oorzaak van toegewezen bezwaren zijn afwijkende kenmerken ten opzichte van de gemeentelijke administratie. Bijvoorbeeld een sterk gedateerde woning of het in de egistratie
ontbreken van (vergunningsvrije) wijzigingen aan een object. In de antwoorden schrijft de gemeente ook dat het onterecht meenemen van waterwinnigwaterverdedigingswerken in de WOZ waarde inmiddels verwerkt is door de gemeente Zuidplas.

Advertentie