8.5 C
New York
vrijdag 29 maart 2024

Nationale Molen- en Gemalendag: rondleidingen op gemalen en afvalwaterzuivering

Van 1 tot en met 15 mei 2022 is het de ‘Week van Ons Water’ en op 14 en 15 mei Nationale Molen- en Gemalendag. Er worden dan diverse activiteiten georganiseerd. Zo draait de Molenviergang in de Tweemanspolder in Zevenhuizen en het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard organiseert de volgende publieksactiviteiten:

Rondleiding afvalwaterzuivering Kralingseveer

Al het afvalwater dat u thuis gebruikt komt via het riool uiteindelijk terecht bij de afvalwaterzuiveringsinstallatie (awzi) Kralingseveer van het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard. Benieuwd hoe dit afvalwater precies wordt gezuiverd? En hoe we energie opwekken uit dit afvalwater? Kom langs op onze awzi! Opgeven kan via het aanmeldformulier. Maximaal 25 deelnemers.

Woensdag 11 mei 14.00-15.30 uur. Locatie: Rivium Promenade 27, Capelle aan den IJssel

Nationale Molen-​ en Gemalendag:

Open dag Prinsenmolen

Een paar honderd jaar geleden stonden er wel 80 molens langs de Rotte. Die waren essentieel om de omliggende polders droog te houden. De meeste zijn er inmiddels niet meer omdat gemalen hun functie hebben overgenomen. Maar de Prinsenmolen staat er nog altijd, op een prachtige locatie. Tijdens deze Molen- en Gemalendag bieden we rondleidingen aan in de molen. Aanmelden is niet nodig.

Zaterdag 14 mei 10.00-16.00 uur. Locatie: Prinsemolenpad 72, Rotterdam

Rondleiding gemaal Abraham Kroes, Moordrecht

Gemaal Abraham Kroes is uniek. Nergens in Nederland is de opvoerhoogte van het water zo groot als hier. Vanuit de laagste polders van ons land pompen we hier het water direct naar de Hollandsche IJssel. Bovendien is het een polder- en boezemgemaal in één. Dit is dé plek om te ervaren wat er komt kijken bij waterbeheer in de Zuidplaspolder. Krijg een rondleiding door onze ervaren en enthousiaste peilbeheerder. Opgeven kan via het aanmeldformulier. Maximaal 20 deelnemers.

Zaterdag 14 mei 10.30-12.00 uur. Locatie: Schielandse Hoge Zeedijk West 5, Moordrecht

Rondleiding gemaal Schilthuis, Rotterdam

Rotterdam en omgeving ligt onder zeeniveau. Alle regen die valt in Rotterdam Noord en het gebied rond de Rotte moet uiteindelijk weggepompt worden om droge voeten te houden. Dat gebeurt allemaal via het Gemaal Schilthuis. Per minuut kunnen we daar zo’n 1.300.000 liter water uit de Rotte naar de Nieuwe Maas pompen. Altijd al een kijkje willen nemen bij dit indrukwekkende gemaal? Wees welkom bij de rondleiding door deskundigen van het waterschap. Opgeven kan via het aanmeldformulier. Maximaal 20 deelnemers.

Zaterdag 14 mei 13.00-14.30 uur. Locatie: Gemaal Schilthuis, Oostplein 491, Rotterdam

Gemaal Hooge Boezem, Haastrecht

Dit 150 jaar oude gemaal is inmiddels een mooi poldermuseum met diverse tentoonstellingen. Vrijwilligers bieden rondleidingen aan. Aanmelden is niet nodig. Meer informatie: www.gemaalhaastrecht.nl

Zaterdag 14 mei 13.00-16.00 uur. Locatie: Hoogstraat 31, Haastrecht

J.A. Beijerinckgemaal, Capelle aan den IJssel

In het gemaal heeft de Historische Vereniging Capelle een tentoonstelling ingericht over en geschiedenis en over de naamgever van het gemaal. Het is het oudste nog werkende elektrische gemaal van Nederland. Aanmelden is niet nodig. Meer informatie: http://www.beijerinckgemaal.nl/

Zaterdag 14 mei 13.00-16.00 uur. Locatie: Bermweg 13, Capelle aan den IJssel

Advertentie