8.5 C
New York
vrijdag 26 april 2024

Van Wijnen (VVD) : “Geef stichting Zo! de ruimte en tijd om te verbeteren”

Tijdens de behandeling van de jaarstukken en begroting van de nieuwe stichting Zo! hield VVD raadslid van Wijnen een pleidooi om niet te veel op de huid van de stichting te zitten. Hij zag wel verbeterpunten maar ziet in dat er nog genoeg werk te doen is.

Vanuit de programmacommissie was er door Mark Clavaux (D66) een amendement ingediend om zo de zienswijze van het college van B&W aan stichting Zo! aan te passen. In deze zienswijze wil Zuidplas met incidentele ondersteuning wel helpen maar niet het volledige gevraagde bedrag. Zo krijgt Zo! voor 2022 en 2023 een bedrag van € 225.000 voor doorontwikkeling en € 150.000 voor capaciteit is op strategisch niveau. Andere aangevraagde bedragen worden door het college van B&W niet toegekend zoals voor extra huisvesting. Zuidplas wil hiervoor een gedegen begroting zien alvorens het geld te betalen.

Van Wijnen opende met kritiek op de stichting: “Laat ik eerst maar met de deur in huis vallen: wij vinden deze op veel punten ondermaats: te weinig visie, te weinig concreet. De Stichting ZO! doet een verzoek om meer structureel budget. Wat ons betreft zal beter onderbouwd moeten worden met een plan en een beoogd effect op de maatschappelijke doelen“. De VVD tekende daarom mee met het wijzingsamendement dat werd ingediend.

Maar van Wijnen wees de raad er op dat er een andere kant van het verhaal is :”Maar er is ook een andere kant. De fractie van de VVD is van mening is dat we de Stichting Zo! niet gelijk al te veel op de huid moeten zitten als raad. Je zal nu een half jaar directeur zijn van deze Stichting en steeds maar geconfronteerd worden met kritiek uit deze raad. Onze oproep is dan ook om de St ZO! wel de ruimte en de tijd te geven om de kwaliteit van de diensten te verbeteren. Wij wensen de stichting en haar management hier alle succes bij“.

Schuil-Stormvogel (ChristenUnie/SGP) hield over dit onderwerp haar (goede) maidenspeech en citeert uit het jaarverslag dat Zo! gedaan heeft wat ze konden. “Een uitspraak waar ik niet gelukkig van wordt, je weet dan al dat het resultaat niet best is. We begrijpen als fractie het moment want er moet een zienswijze uit maar we zijn niet gelukkig met de volgorde. We hadden liever eerst de evalutaie willen bespreken en de vertaling daarvan terug willen zien. De onderbouwing voor de extra middelen zijn onvoldoende“. Ze pleitte om niet alleen te kijken naar de aantallen en indicatoren.Ze waardeert de inzet van het college en de vrijwlligers en zorgprofessionals van Zo! maar ze wil vooral zien dat de inwoners baat hebben bij de inzet en dat ze krigen wat nodig is.

Wethouder de Haas is blij met de steun via het amendement en onderschreef de oproep van Van Wijnen om nu vooral Zo! zich laten te herstellen. Op 15 juni wordt de evaluatie en de plannen voor 2022/2023 verder besproken in de raadscommissie.

Advertentie