8.5 C
New York
donderdag 30 juni 2022

Bushalte wijk Esse Zoom in Nieuwerkerk hoog op wensenlijst bij aanbesteding bus

Een bushalte voor de wijk Esse Zoom in Nieuwerkerk aan den IJssel staat hoog op de wensenlijst die de gemeente Zuidplas gaat indienen met de regio voor de nieuwe concessie voor het streekvervoer. Dat blijkt uit antwoorden op schriftelijke vragen van gemeenteraadslid Damen van de PvdA/GroenLinks.

De Provincie Zuid-Holland is bezig met een programma van eisen voor de aanbesteding van de OV-concessie Zuid-Holland Noord waar Zuidplas onder valt. Op dit moment mag Arriva tot 2024 deze concessie uitvoeren. De bedoeling is dat op 1 december 2024 de partij die het vervoer gegund krijgt, gaat rijden. De concessie is complex omdat het een groot gebied is vanaf Hillegom tot aan Schoonhoven.

In Zuidplas zijn vooral de nieuwbouwwijken die nu niet aan de bedieningseisen voldoen van 800 meter van een bushalte. Het Koningskwartier in Zevenhuizen haalt het voor een groot deel vanaf halte Leontienhuis, de Jonge Veenen in Moerkapelle zit een groter deel van deze afstand af en dat zal nog meer worden met de nieuwe fase en de gehele wijk Esse Zoom in Nieuwerkerk aan den IJssel voldoet niet aan de bedieningseisen van de provincie Zuid-Holland. Deze laatste wijk ziet echter wel een bus langs de wijk rijden via de N219.

Deze bedieningseisen staan wederom in de aanbesteding en daarom wil raadslid Damen weten of de gemeente Zuidplas dit in het programma van Eisen meeneemt. Het college schrijft in haar antwoord: “In de reactie naar de Regio Midden-Holland en Provincie Zuid-Holland zal de wens voor een bushalte langs de N219 worden neergelegd. Ten aanzien van de OV-concessie moet de concessiehouder rekening houden met een mogelijk extra bushalte in de dienstregeling. De gemeente treedt in overleg met Provincie Zuid-Holland om de wens om een bushalte nader te verkennen. De gemeente is aan zet om een geschikte locatie voor een bushalte te vinden. Mogelijk kan realisatie van een bushalte gecombineerd worden met gepland groot onderhoud aan de N219 door Provincie Zuid-Holland“. Het college laat alleen niet weten hoe ver men is met het vinden van de locatie.

Het college stelt ook “Vanuit de gemeente Zuidplas is er behoefte aan een meer frequente busverbinding tussen Zevenhuizen en metrostation Nesselande”. Op dit moment rijden zowel bus 383 (vanaf Lansingerland-Zoetermeer en Moerkapelle) als lijn 175 (vanuit Waddinxveen) via Zevenhuizen naar Nesselande, zelfs in het weekend en avonduren dus lijkt het college dit niet te weten.

Maar Zuidplas wil meer en betere verbindingen met de dorpen : “De bestaande bushaltes en busroutes moeten opnieuw beoordeeld worden en maximaal meebewegen met de groeirichting van de dorpen. Ook moet het vijfde dorp worden benoemd als toekomstig dorp dat optimaal aangesloten moet worden op het OV-netwerk (eerst bewegen, dan bouwen)“. Dit sluit aan bij de wens die raadslid Molenaar (ChristenUnie/SGP) uitsprak, die noemde het huidige routenetwerk nog uit de tijd van paard en wagen.

Begin juli moeten de eisen door de regio Midden Holland worden ingediend bij de provincie.

Advertentie