8.5 C
New York
donderdag 30 juni 2022

Goede discussie over lokale inclusie agenda op themabijeenkomst PGCZ

Het Platform Gehandicapten & Chronisch Zieken (PGCZ) wil de invoering van de Lokale Inclusie Agenda zo breed mogelijk laten landen en besteed veel aandacht aan dit onderwerp. Op een themabijeenkomst had het platform hiervoor diverse sprekers uitgenodigdin het Hervormd Centrum in Nieuwerkerk aan den IJssel.

Gemeenten zijn verplicht om een Lokale Inclusie Agenda te maken. In de Lokale Inclusie Agenda staan de plannen om de gemeente inclusief en toegankelijk te maken voor mensen met een beperking. Maar het inclusieve gaat verder dan een beperking, het gaat ook over mensen die uitgesloten dreigen te raken om bijvoorbeeld hun financiële situatie, ziekte of welke uitsluitende reden dan ook.

Rinske van Duifhuizen van Ieder(in) neemt de aanwezigen mee in wat de Lokale Inclusie Agenda nu is, vanaf het VN verdrag tot aan voorbeelden van gemeenten die deze al hebben. Pas 25% van de gemeente hebben pas een Lokale Inclusie Agenda. Zuidplas werkt hier nu aan als onderdeel van het collegeprogramma. Van Duifhuizen geeft een aantal tips mee waaronder doe dingen voor stap voor stap. Hanteer het uitgangspunt “niks over ons zonder ons” in iedere stap van het proces is dan een advies van haar.

Vanuit de gemeente Zuidplas is Danique Huffels als beleidsmedewerker aanwezig en druk met het opzetten van de Lokale Inclusie Agenda. Ze legt kort de rol van de gemeente uit en wil vooral ophalen wat er speelt bij de aanwezigen. Door de vraag aan de zaal te stellen wat inclusie is, prikkelt ze de zaal om mee te denken. Huffels waarschuwt dat achter een Inclusie agenda niet automatisch potten geld klaar staan.

Janneke Schijven van Ongehinderd geeft een presentatie over een app waarbij gegevens worden verzameld door inspecteur over toegankelijkheid van bijvoorbeeld horeca. Ze toont een voorbeeld van een invalidentoilet waar ‘even’ wat spullen zijn opgeslagen. Als laatste spreker zijn twee dames van het iDB over de meldingen van welke vorm van rascisme of discriminatie dan ook. Voorbeeld is een zaak die speelt tussen een gemeente waarover een klacht is ingediend in verband met discriminatie vanwege een handicap en het uitblijven van een WMO maatwerkvoorziening.

Aan het einde van de avond gaan de aanwezigen met elkaar in discussie in twee groepen over de lokale inclusie agenda en zaken die naar voren komen is onder andere de drempels die soms bij de gemeente worden opgeworpen en het advies om alle organisaties die hier aan meewerken aan elkaar te koppelen, er wordt al veel gedaan.

Het platform kan terugkijken op een interessante avond over dit onderwerp waarbij ook de gemeente veel informatie kreeg vanuit de aanwezigen. Wie meer wil weten over het onderwerp of over het platform Gehandicapten & Chronisch Zieken kan terecht op de website https://pgcz.nl/projecten-zuidplas/lokale-inclusie-agenda-z

Advertentie