8.5 C
New York
donderdag 2 mei 2024

PvdA in waterschap wil ‘groeninvesteerders’ met kleine beurs altijd betaald krijgen

De fractie van de PvdA in de algemene vergadering van het Hoogheemraadschap Schieland en Krimpenerwaard wil dat ‘groeninvesteerders’ met een kleine beurs altijd achteraf betaald krijgen bij de subsidieregeling en niet dat de ‘pot’ leeg is en deze mensen dan geen vergoeding krijgen.

Bestuurslid Anneke Heinecke had hierover al eerder vragen gesteld. Mensen kunnen subdidie in kader van ‘klimaat en ruimte’ krijgen maar deze wordt pas toegezegd als het werk gereed is en als de pot niet leeg is. Als dit wel het geval is, krijgt de aanvrager niets. Vooral de kleine aanvragen, tot 2.000 euro, blijken dit risico te lopen blijkt uit de antwoorden op haar vragen en dat was een reden op vervolgvragen te gaan stellen.

“Uit uw antwoorden blijkt dat u weliswaar nog niemand heeft moeten teleurstellen, maar dat die kans wel degelijk aanwezig is. Met name als het gaat om kleinere bedragen, tot 2.000 euro. Juist die aanvragers hebben veelal een smallere beurs. Zij proberen met de bescheiden middelen waarover zij beschikken een steentje bij te dragen aan de vergroening en verduurzaming van hun persoonlijke leefomgeving. Dan is het wel heel erg zuur als juist deze mensen doordat zij pas achteraf een aanvraag mogen indienen een afwijzing kunnen krijgen omdat de subsidiepot leeg is. Zeker gezien de huidige moeilijke omstandigheden” stelt Heinecke in haar inleiding. Ze heeft de onderstaande vragen gesteld aan het Dagelijks Bestuur van het Hoogheemraadschap:

  • Waarom geldt voor de aanvragers van bedragen tot 2.000 euro een andere regeling dan voor initiatiefnemers van grotere projecten (boven de 2.000 euro)?
  • Bent u het met ons eens dat het beter zou zijn als ook de kleinere ‘groeninvesteerders’ vooraf een aanvraag mogen doen, zodat ook voor deze mensen vooraf een bedrag kan worden gereserveerd. Achteraf kan dan, net als bij de grotere aanvragen, bekeken worden of alle afgesproken maatregelen zijn uitgevoerd. Zo niet, waarom niet?
  • Het zou goed zijn als er meer gebruik zou worden gemaakt van de subsidieregeling Klimaat en Ruimte. Dit gebruik bevorderen we echter niet als we bij kleinere aanvragen eisen dat de werkzaamheden eerst moeten zijn uitgevoerd. Bent u dit met ons eens? Zo niet, waarom niet?
Advertentie