8.5 C
New York
donderdag 25 april 2024

Meten is weten tijdens de dijkinspecties

Door de droogte heeft het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard de leden van de dijkbewaking gevraagd om vanaf 28 juli tot en met 31 juli de kades te controleren op scheuren, verzakkingen of andere schades.

De verslaggever van Gouwe IJssel Nieuws ging bij de Rottedijk in Zevenhuizen mee op inspectie en kreeg van vrijwilliger Anton en medewerkers Justin en Arie de uitleg van hoe de inspectie in zijn werk gaat. Hierbij is het van belang vroegtijdig scheuren op te sporen en goed vast te leggen. Als een dijk scheurt kan dat grote gevolgen hebben. Afgelopen jaren scheurden in Reeuwijk-Tempel en Wilnis een dijk door droogte.

Anton en Justin vonden in de Rottedijk een scheur die nu geen kwaad kon maar via de maatstrepen op de inspectiestok en notitieblok precies werd opgemeten. De scheur wordt via een app vastgelegd met foto’s in detail en van de omgeving, de afmetingen van de scheur en ,via GPS in de app, de locatie vastgelegd. Alhoewel de scheur nog niet alarmerend was, moet deze wel nagekeken worden.

Benedenwegs aan de dijk werd een spoor van een tractor gevonden in de dijk. Ook deze beschadiging aan de dijk werd opgemeten en vastgelegd. het HHSK heeft voor deze operatie zowel kantoorpersoneel als vrijwilligers ingezet. De vrijwilligers hadden eerder al geoefend en konden hierdoor direct de inspectie uitvoeren.

dijkbewaking
App voor schademeldingen aan de dijk
Advertentie