8.5 C
New York
dinsdag 16 augustus 2022

Droogte heeft geen impact op drinkwaterlevering Dunea en Oasen

De ergste hitte is inmiddels achter de rug, maar de droogte nog niet. Het jaar 2022 is, net zoals 2018, een erg droog jaar. In de media verschenen deze week veel berichten over droogte en mogelijke watertekorten op diverse plekken in Nederland. De droogte van deze zomer heeft tot nu toe geen impact op de drinkwaterlevering van Dunea en Oasen. Dunea levert het drinkwater in Moerkapelle, Nieuwerkerk aan den IJssel, Zevenhuizen en Rotterdam Nesselande. Oasen levert drinkwater in Mooordrecht en Waddinxveen.

Dunea is goed voorbereid op droogte. De waterpeilen in de infiltratieplassen in de duinen zijn op orde en de ondergrondse drinkwatervoorraden en de voorraadkelders zijn goed genoeg gevuld. Wel is in het drinkwatergebruik te zien dat mensen meer water gaan gebruiken naarmate het warmer wordt. Maar omdat een groot deel van de Dunea klanten op vakantie is, blijft de drinkwatervraag nagenoeg gelijk.

Spreid het watergebruik

Op heel warme dagen kan er een piek ontstaan op bepaalde uren. Veel mensen stappen tegelijkertijd onder de douche, sproeien de tuin of vullen het zwembad. Dan moeten de leidingen meer water vervoeren dan normaal en dat kan gevolgen hebben voor de waterdruk. Daarom roept Dunea de klanten het hele jaar op om bewust en duurzaam met drinkwater om te gaan door bijvoorbeeld op warme dagen het sproeien van de tuin of het vullen van een zwembad bij voorkeur op een rustig gebruiksmoment te doen: voor 7.00 uur ’s ochtends of na 22.00 uur ’s avonds. Kijk voor alle tips op de waterbewustpagina van Dunea.

Waterkwaliteit in orde

Het drinkwater van Dunea komt hoofdzakelijk uit de Maas en deels uit de Lek. De afvoer van de Maas is momenteel aan de lage kant. De kwaliteit van het Maaswater is op dit moment ruim voldoende voor inname. Dat Dunea nu geen leveringsproblemen heeft neemt niet weg dat men achter de schermen hard moet werken om aan de kwaliteitsstandaarden te kunnen voldoen, zeker bij langdurige lagere waterafvoer. Hiervoor zijn structurele oplossingen nodig, lees meer over hoe klimaatverandering ook drinkwaterproductie Maas raakt.

Geen knelpunten bij Oasen

Oasen heeft op dit moment geen knelpunten als het gaat om de drinkwatervoorziening. Klanten kunnen blijven rekenen op vers water uit de kraan, zelfs in de meest droge en warme periodes. “Tegen de uitdaging van droogte nemen we al jaren maatregelen”, zegt Kees Zijderveld, teammanager Bedrijfsvoeringscentrum bij Oasen. In zijn functie is Kees verantwoordelijk voor de waterstromen. “Maar ook drinkwatergebruikers kunnen helpen door bewust om te gaan met drinkwater, en het niet onnodig te verspillen.”

Advertentie