8.5 C
New York
zaterdag 2 maart 2024

Wethouder Schuurman roept iedereen met schuld of armoede op om hulp te vragen (video)

Wethouder Schuurman deed in de gemeenteraadsvergadering van 27 september een klemmende oproep aan inwoners om hulp te vragen bij de armoede of schulden die er nu ontstaan door de stijgende prijzen van boodschappen en bijvoorbeeld de veel hogere energierekeningen. Deze hulp wordt onder andere verleend door stichting Zo!, de voedselbank of de Boodchappenkast.

De PvdA/GroenLinks fractie had om haar grote zorgen te uiten het onderwerp tijdens het vragenkwartier ter bespreking gevraagd. Wethouder Schuurman onderschreef de zorgen van Denise Leliënhof die eerder een uitgebreid betoog met vragen had ingediend. Volgens Schuurman wordt elke mogelijkheid tot ruimte binnen het armoedebeleid gebruikt en is men druk in gesprek met de verenigingen. Maar zijn zorgen liggen ook bij de gevolgen voor bijvoorbeeld de glastuinbouw waar veel mensen in Zuidplas werken.

Rodenburg(SP) vroeg Schuurman om meer maatwerk bij aanvragen zoals het aantal met maximale bedrag wat mensen mogen verdienen. Bij haar is bekend dat er een geval is waar iemand 12 euro per jaar te veel verdiende om iets te kunnen krijgen maar wel armoede leed. Schuurman vertelde dat Zuidplas al erg ruim met de zogenaamde vrijlatingen omgaat bij bijstandsuitkeringen zoals bijvoorbeeld giften en de ontvangs van voedselpakketten van de voedselbank.

Schuurman roept een ieder op die recht heeft op de energietoeslag deze dan ook aan te vragen. Van Wijnen vroeg of de toekenning niet anders kon en dat mensen die meer verdienen dan de 120% van de bijstandsnorm het soms ook nodig hebben. Schuurman legde uit dat in dat soort gevallen er bijzondere bijstand kan worden aangevraagd. Raadslid Pouwels (groep Pouwels) vroeg om een noodfonds maar dat was niet nodig aldus de wethouder omdat het een open einde regeling is.

Rina Schuil-Stoorvogel (ChristenUnie/SGP) heeft vooral zorgen naar de kinderen toe, krijgt de gemeente ook de signalen dat kinderen doordat men de contributie niet meer kunnen betalen straks geen sport meer kunnen beoefenen en vreest hierdoor lange termijn schade bij gezinnen. De wethouder beloofde dat zijn collega hierover het gesprek aangaat met de verenigingen maar het signaal nog niet had vernomen.

Links

Stichting Zo!
De Boodschappenkast
Zuidplas Helpt

Advertentie